ERDON Helyi hírek

2010.10.01. 18:25

Nemzetközi pálinkafesztivál

<p>Szatmár megye - Tegnap kezdődött és vasárnapig tart az a fesztivál, mely a pálinka népszerűsítésén át a megye turisztikai potenciálját is hivatott népszerűsíteni. A rendezvény helyszíne a Kossuth-kert és az avasfelsőfalui szabadtéri múzeum.</p>

Szatmár megyében első alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Pálinkafesztivált, melyre a Regionális Operatív Program keretében 943 134,50 lejes támogatást nyert a megye, melyből 97 751 lej az önrész. A program két egymást követő évben, három-három napos rendezvény megszervezését támogatja, mely a szatmárnémeti Kossuth-kertben és az avasfelsőfalui szabadtéri falumúzeumban kerül lebonyolításra. A rendezvény általános célja a turisztikai potenciál promoválása és a szükésges infrastruktúra megteremtése. Tegnap, a fesztivál első napján megalapították a Pálinka Lovagrendet, mely alkalommal tizenkét Szatmár megyei személyt avattak lovaggá a Kálvária templom udvarán.

A pálinkafesztivál tegnapi megnyitóján áldást mondott Román János római katolikus plébános, Kovács Sándor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese és a román ajkú görög katolikus egyházközség képviselője, ezt követően a tizenkét lovag elmondta az esküt, majd az ünnepélyes lovaggá ütés következett, melyet Blaga Vasile színész irányított. A lovaggá ütési ceremónia vidám hangulatban zajlott és azt a benyomást keltette, hogy a lovagrend létrehozása és annak értelme elvesztette jelentőségét, melyet a ceremóniamester esetlensége még inkább kiemelt. A lovagrend megalakulását követően lovasszekér és négy lovas kíséretében átvonultak a lovagok a Kossuth-kertbe, ahol az ünnepélyes megnyitó következett, szalagvágással és pálinka kóstolással. Igazi különlegességnek számít a diópálinka és a csípős paprikával ízesített pálinka, melyet egyetlen árus asztalánál lehet fellelni, de a Zetea termékcsalád is megtalálható a kiállított portékák között. A Kossuth-kertben nem csak szilvóriumot lehet kóstolni, ezért ott minden érdeklődőt várnak, hiszen hagyományos ételeket is lehet vásárolni. A pálinka készítmények mellett a népzene kap főszerepet a hétvégi rendezvényen, igaz a magyar és a kisebbségi fellépők nem kaptak túl nagy kibontakozási lehetőséget, mely nem is meglepő, ha a megnyitón csupán a református lelkész áldása volt magyar nyelvű, minden egyéb beszéd román nyelven folyt.

134 pálinkát versenyeztetnek

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, a Nemzetközi Pálinkafesztivál célja, hogy a megyét vonzóvá tegye a turisták számára, ugyanakkor hogy a szatmári pálinkának is kellő népszerűsítést biztosítson, a lakosok és a megyében tartózkodó turisták számára pedig kellemes időtöltést kínáljon. Csehi rámutatott, az országban ez az első ilyen szintű pálinkafesztivál, ha ebből hagyományt tudunk teremteni, hosszú távon is lehetőség adódik Szatmár megye turisztikai potenciáljának a növelésére. Bostinescu Elena, a regionális fejlesztési és turisztikai minisztérium képviseletében örömének adott hangot, hogy a Regionális Operatív Program keretében a turizmus fejlesztésére az elsők között aláírt finanszírozási szerződést minden fennakadás nélkül sikerült kivitelezni, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a szervezők célkitűzései megvalósulnak. Mircea Govor és Adrian Stef, a megyei tanács alelnökei elmondták, mennyire fontos a pálinkafesztivál megszervezése, mely által megyénket népszerűsíthetik és idővel a pálinka válhat Szatmár megye márkanevévé. A fesztivál keretében pálinkaversenyre is sor kerül, melyre 134 mintát neveztek be a termelők, míg a csupán kiállítók száma húszra tehető, mondták el a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!