ERDON Helyi hírek

2010.10.13. 13:12

Nemzetiségek néptáncfesztiválja Székelyhídon

<p>Bihar megye - Ötödik alkalommal rendezték meg Székelyhídon az érmelléki nemzetiségek népdal– és néptáncfesztiválját, most a Pro Székelyhíd Egyesület, és a Románia Kormánya Nemzetiségek Közötti Kapcsolatok Ügyosztályának támogatásával.</p>

A rendezvény célja a régióban évszázadok óta együttélő nemzetiségek népi kultúrájának (népdalok, néptáncok, népviseletek) megismertetése, a népi hagyományok megőrzése és ápolása, és természetesen egymás megismerése és a tapasztalatok továbbadása. A rendezvény szervezőinek nem titkolt szándéka, hogy újraélesszék Székelyhídon is a hagyományos népi kultúrát, megszerettessák a közönséggel a népzenét, népdalt, néptáncot. Az idei fesztiválra nyolc hagyományápoló népdal– és néptánccsoport kapott meghívást, akik nyolc településen élő három nemzetiséget képviseltek.
Több korosztály
A fesztivál programját az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport nyitotta, szatmári táncokkal. A fesztivál állandó résztvevőjének számító együttes jelenleg harminc állandó tagot számlál, ugyanakkor az utánpótlás csoportban negyven gyermek tanulja a magyar néptánc elemeit. A Magyar Kultúra Díjas csoport az est folyamán később ördöngősfüzesi táncot is bemutatott. Az érmelléki román nemzetiséget a bihardiószegi Általános Iskola IV. osztályos tanulóinak népdal– és néptánc csoportja képviselte, akik Negrean Emilia tanítónő vezetésével bihari román népdalokat és táncokat mutattak be. Megalakulásuk óta először vettek részt a fesztiválon a nagykágyai Harmatcseppek, kis csoportjuk énekes gyermekjátékokat, középső csoportjuk vajdaszentiványi táncokat mutatott be, Szabó Amália vezetésével. Őket a micskei Görböc műsora követte. A csoportra jellemző, hogy több korosztálya is együtt lép színpadra, kortól függetlenül ugyanolyan lelkesedéssel szolgálják a hagyományos magyar népi kultúrát. Előadásukban gyimesi és mezősági táncokat láthatott a közönség.
A legfiatalabb korosztály
A Görböc táncosait a székelyhídi Kankalin néptánccsoport ifjú tagjai követték, akik Hodgyai Edités Erdei Sándor néptáncoktatók által betanított szatmári táncot mutattak be, furulyafelvezetéssel. A gyermek előadókat az érmihályfalvi Nyíló Akác táncosai váltották a színpadon. Az Érmihályfalva kulturális nagyköveteinek is tekintett, immár több, mint húszéves tapasztalattal rendelkező együttes Borbély Simon Csaba vezetésével ezúttal sem hazudtolta meg hírnevét. Előadásukban kalotaszegi, illetve a Maros és a Küküllők vidékére jellemző férfitáncot, a pontozót, és énekes női körtáncot láthatott a közönség. A margittai Gyöngyvetők évek óta résztvevői a partiumi hagyományőrző rendezvényeknek. Vezetőik, Deák Andrea, Fügedi Anikó, Juhos Mártaés Timár Angéla nagyon fontosnak tartják, hogy a legfiatalabb korosztály is bekapcsolódjon a hagyományőrző tevékenységbe. A néptánccsoport marosszéki és rábaközi táncokat mutatott be.
Közös produkció is volt
Az érmelléki német nemzetiség hagyományos viseletét, dalait és táncait a monospetri Német Demokrata Fórum égisze alatt működő, Zelina Juliánna vezette Szivárvány néptánccsoport mutatta be. A fesztivál állandó résztvevőinek számítanak, tehetségükről Bihar megye határain belül, de más vidékeken is meggyőződhetett közönségük, felépésükkor osztatlan sikert aratnak sváb táncaikkal. Az Érmelléken együttélő nemzetiségek V. népdal– és néptánc fesztiválját a Nyíló Akác és az Ezüstperje közös produkciója, kalotaszegi táncokból összeállított koreográfia zárta. A rendezvény végén Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszönte meg a csoportok tagjainak, a csoportok művészeti vezetőinek lekes tevékenységüket, előadásaiknak kiváló színvonalát, majd a részvételi okleveleket átadva, további sikeres munkát kívánt minden résztvevőnek, kiket közös vacsorán látták vendégül a szervezők.
 
Fekete Katalin
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!