ERDON Helyi hírek

2010.10.17. 16:38

Mottó: Dobraiak a dobraiaknak

<p>Szatmár megye - A 3. Dobrai Szüreti Fesztivált szűkös költségvetésből szervezték meg, de a családias hangulatban is megmaradt az odaadó szeretet, mellyel a dobraiak készültek erre az eseményre.</p>

Szombaton immár harmadik alkalommal szervezték meg Dobrán a szüreti fesztivált, mely a hagyományos szekeres hívogatóval vette kezdetét és a sokak által várt, hajnalig tartó bállal fejeződött be. Az idei esztendőben szűkös költségvetésből szervezték meg a szüreti fesztivált, de a szeretet, az odafigyelés és a kedvesség, mellyel a szervezők minden hazatérőt fogadtak elfeledtették ezt. Helyette azt az érzést ébresztették fel a gyökereikhez visszatérő dobraiakban, hogy jó újra itthon lenni, ebben a kis falucskában, az ismerős, mosolygós arcok között, ahonnan elindultunk és végül visszatérünk, hogy új erőt gyűjtsünk a mindennapi nehézségek leküzdésére. Délután kettőkör négy lovasszekérrel indultak el a népviseletbe öltözött fiatalok, hogy bejárják a falut és mindenkit meghívjanak az esti bálba. Az ünnepi istentiszteleten Kurta-Tőtős Beáta lelkipásztor hirdette az igét, aki kihangsúlyozta, idén családias hangulatban ünnepelnek a dobraiak. Igemagyarázatában három kérdés merült fel: honnan indulunk, hová megyünk és hogyan kell járjunk utunkon. A Biblia sorait olvasva kiderül, hogy Istentől indul el minden ember és az ő irányába tartunk utunkon. Ezt a feladatot át kell éreznünk, és soha nem szabad célunkat eltévesztenünk, hogy ne váljunk céltalanul bolyongó emberekké. Az istentisztelet záróakkordjaként Ivanov Anna elgondolkodtató szavalatát hallgathatták a jelenlévők, aki Wass Albert: Üzenet haza című versét adta elő.

Szórakozás és kultúra
Kora délután a szórakozásé volt a főszerep, hiszen a Szatmári Alkotóház művészeinek kiállítása volt megtekinthető. A dobrai fiatalok előadása, szavalata és néptáncbemutatója pedig sok érdeklődőt vonzott a Petőfi Sándor Művelődési Házba. A diákok Kallós Mónika magyartanár és Kurta-Tőtős Szabolcs lelkipásztor irányítása alatt több mint egyórás szórakoztató előadást mutattak be, melyet a nézők tapssal és nevetéssel díjaztak. Természetesen szüreti fesztivál nem múlhat el borköszöntő nélkül, ezért ebből kettőt is előadtak a fiúk. A zárószám néptánc volt, de nem a hagyományos muzsikára, most a Kárpáthia együttes nemzeti rock műfajára elropott néptáncelőadását élvezhették a jelenlévők. A fesztivál szüreti bállal ért véget, ahová megérkezett a gardereni (Hollandia) testvérgyülekezet 25 fős küldöttsége, akik egy teljes hétig önkéntes munkát végeznek majd Dobrán. A szervezők elmondták, hogy idén kevesebben vettek részt a szüreti bálon, mint az elmúlt évben, de a hangulat nagyon jó volt és a belépőkből összegyűlt pénzből az egyházat támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!