ERDON Helyi hírek

2010.10.04. 14:52

Megkezdődött az egyetemi tanév

<p>Nagyvárad - Hétfő délelőtt a Rulikowski úton megnövekedett jármű- és gyalogosforgalom is jelezte: megkezdődött az új tanév a Nagyváradi Állami Egyetem mintegy 24 ezer hallgatója számára is.</p>

Benépesültek a váradi Állami Egyetem környéki utcák és nagy volt a nyüzsgés a kampusz területén is. A vidékről, más városokból, sok esetben már országból érkező „gólyák” a kampusz sétányai mentén felállított térképeknél tájékozódhattak, merre is található az ünnepélyes tanévnyitónak helyet adó egyetemi sportcsarnok. A Pece partján álló sportlétesítmény szűkösnek bizonyult, olyan sokan jöttek el a tanévnyitóra. Cornel Antal rektor ünnepi beszédében ismertette az egyetem múltját, mely az 1788-as évekre nyúlik vissza, ugyanakkor kitért a közelmúlt megvalósításainak ismertetésére is. A 18 fakultáson összesen 117 szakosodás lehetséges alapszakon. Mesterképzőn 67, doktorin pedig 10 szak közül választhattak az egyetemisták. A megvalósítások közül a rektor megemlítette, hogy megkezdték a Képzőművészeti Kar új székhelyének építését, valamint a 3-as számú kampuszban helyet kapó Közgazdaságtudományi Kar új épületeinek kialakítását. A legfontosabb megvalósítás az új könyvtár építésének befejezése volt, melyet hivatalosan hétfőn adtak át.

Látványos fejlődés

A meghívottak közül elsőként Gavrila Ghilea prefektus szólt az egybegyűltekhez, aki arról beszélt, hogy az elmúlt húsz évben milyen látványosan fejlődött az egyetem. Radu Ţîrle, a Bihar Megyei Tanács elnöke köszöntőjében elismerően beszélt mindazokról az eredményekről, melyek a közelmúltban jelentősen emelték az Állami Egyetem színvonalát. Ilie Bolojan polgármester beszédében ígéretet tett : a Polgármesteri Hivatal továbbra is biztosítja, hogy az egyetemisták féláron vásárolhassák meg a közszállítási bérletet, ugyanakkor az új tanévben is támogatni fogja a tavaly első ízben megszervezett Studfest fesztivált. Az egyetemisták képviseletében szót kapott Vinţ Tudor Valentin, az orvosi karon első éves hallgató , illetve Adrian Dume diákszenátor is. A vállalkozói szférából Constatntin Badea a Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója, Ioan Lucian, a Bihar Megyei Vállakozók Szövetségének elnöke, valamint Ioan Mintaş Romániai Kis és Közepes Vállalatok Országos Tanácsának alelnöke mondott beszédet. Végezetül Sofronie Drincec ortodox püspök kérte Isten áldását az új egyetemi évre. 

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!