ERDON Helyi hírek

2010.10.15. 06:31

Megújuló energiák a szennyvíztisztításban

<p>Szatmár megye - Csütörtökön a Német Demokrata Fórum Szatmárnémeti székházában tartott konferencián Európa különböző országaiból érkezett szakemberek mutatták be az ivóvízellátás és szennyvíztisztítás során alkalmazott legmodernebb technológiákat, és a megújuló energiák felhasználásának lehetőségeit, a későbbi együttműködés reményében.</p>

Romániai, német és holland szakemberek tettek látogatást tegnap a szatmárnémeti szennyvíztisztító telepen, amelyet a jövőre lezáruló ISPA projekt keretében modernizált az Apaserv Rt. Ez volt az utolsó állomása a „Megújuló energiák felhasználása a vízellátó és csatornarendszerekben” címet viselő nemzetközi konferenciának, amelyet a Román Vízügyi Egyesület, az Apaserv Rt., a Román-Német Kereskedelmi és Ipari Kamara, és az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió Német-Román Gazdasági Egyesülete szervezett. Amint kiderült, a szatmárnémeti szennyvíztelepen tavaly óta a szennyvíz tisztítása során keletkezett iszapból biogázt termelnek, melynek égése a telep energiaszükségletének 30 százalékát fedezi.

Korszerű technológiák

A tapasztalatcserére meghívást kaptak vízellátást és szennyvíztisztítást végző sikeres romániai vállalatok, illetve német és holland cégek romániai képviseletei. A Colsen International holland vállalat Európában vezető pozíciót tölt be az új szennyvíztisztítási technológiák bevezetésében, és több romániai szakembert képzett ezek bemutatására, mint a szennyvízből származó üledék tisztítása, amelyet ezáltal fel lehet használni a talajok trágyázására. Ugyanúgy szakmai segítséget adnak a biogáz korszerű felhasználásában. Amint Leitner János, az Apaserv Rt igazgatója elmondta, szeretnék fejleszteni a biogáz termelését a telepen oly mértékben, hogy az égése fedezze a telep energiaszükségletének legnagyobb részét. A dévai Electric Control Data képviselője bemutatta a napelemek felhasználásának lehetőségeit. Ezek felhasználhatóak a vezetékek mentén elhelyezett nyomásmérő órák működtetésére, ami különösen akkor előnyös, ha azok távol esnek az elektromos hálózattól.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!