ERDON Helyi hírek

2010.10.03. 13:56

Köszöntötték az idős pedagógusokat

<p>Nagyvárad - Az Idősek Világnapja alkalmából péntek este a Bihar megyei nyugdíjas pedagógusokat köszöntötték a nagyváradi Bazilikában. Az országos RMDSZ ünnepi ajándékát kolozsvári operaénekesek "adták át".</p>

A Bazilikában zajlott ünnepséget a Romániai Máltai Segélyszolgálat váradi munkacsoportja, az RMDSZ és a Partium Alapítvány szervezte, az esemény fővédnöke Mons. Fodor József római katolikus általános helynök volt. Üdvözlő beszédében dr. Földes Béla máltai vezető arra hívta fel a figyelmet: az országban több millió nyugdíjaskorú személy él, 648 ezren töltötték be nyolcvanadik életévüket. Az általa irányított szervezet hagyományt teremtett abból, hogy tematikus rendezvényekkel ünnepelje meg őket, az idén célzottan azokat a szépkorúakat köszöntik, akik az életüket a nevelésnek és az oktatásnak szentelték. Mons. Fodor József a Szentírásból és egy irodalmi alkotásból vett gondolattal köszöntötte az időseket. Arra hívta fel a figyelmet: nem csupán a papok, hanem a pedagógusok is az igazságot tanítják, oktatják a különböző generációkat, hogy aztán a tanítványaik is tovább adhassák a tudást az utánuk következő nemzedékeknek.
Biró Rozália alpolgármester az önkormányzat részéről szólalt fel. Bámulatra és csodálatra méltónak nevezte azt a csendes derűt, bölcsességet és élettapasztalatot, mely az ezüsthajúakat jellemzi, ahogyan bizalommal, hittel és méltósággal élik meg a jelent. A Bihar megyei és a váradi RMDSZ nevében ugyanakkor felköszöntött két idős személyt: az idén decemberben 100 esztendős bihari Erdei Teréziát és a 91 éves nagyváradi Kazatsay Anna nénit. Ezután Pető Csilla volt tanfelügyelő, jelenleg parlamenti képviselő arról kérte a jelenlevőket: becsüljék meg és éreztessék az idősekkel, hogy szükség van rájuk.
 
Ünnepi koncert
 
Az est második felében ünnepi ajándékot nyújtott át az RMDSZ Országos Ügyvezető Elnöksége, egy alkalomhoz illő koncert formájában. A testületet Szép Gyula ügyvezető alelnök, a Kolozsvári Magyar Állami Opera művészeti igazgatója képviselte. Fellépett a kulturális intézmény négy művésze: Kele Brigitta (szoprán), Pataki Adorján (tenor), Sándor Árpád (bariton) és Boldizsár Katalin orgonaművész. Elhangzott: F. Mendelssohn-Bartholdy Elijah-oratóriumából két részlet, G. Rossini: Stabat Mater című szerzeményéből a Pro peccatis ária, G. Puccini: Messa di Gloria című egyházi művéből a Gratias agimus tibi és az Agnus Dei, valamint A. Stradella: Pieta Signore, W. A. Mozart: Agnus Dei és C. Franck: Panis Angelicus című kompoziciója. A színvonalas előadás méltán nyerte el a jelenlevők tetszését. A rendezvény médiatámogatója a Bihari Napló volt.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!