ERDON Helyi hírek

2010.10.18. 12:37

Új rektor a Papi Szeminárium élén

<p>Nagyvárad - A 30 éves Antoniu Titus Chifor tisztelendő személyében új rektora van a nagyváradi Görög Katolikus Papi Szemináriumnak. Terveit hétfő délelőtt ismertette egy sajtótájékoztató keretében.</p>

Antoniu Titus Chifor atya személyében új rektora van a váradi Görög Katolikus Papi Szemináriumnak. A tisztelendő Cristian Sabăutól vette át a stafétabotot, aki egészségügyi problémái miatt volt kénytelen visszavonulni. Tovább szeretne haladni az elődje által kitaposott ösvényen, és nagyobb hangsúlyt fektetne a pasztorációs tevékenységre, valamint a nyugati társintézettekkel való testvérkapcsolatokra. A vezetőség Eduard Fischer rektorhelyettessel, Anton Rus spirituálissal, az adminisztratív ügyekkel foglalkozó Eduard Romannal és Ionuţ Popescu filozófiatanárral egészült ki. Egyébként Nagyváradon a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Görög Katolikus Teológiai Karának a területi kirendeltsége működik, ennek részét képezi a papnevelde. Az oktatás négy alappillérre, az intelektuális, a pasztorális, a humán és a lelki képzésre támaszkodik. Összesen 194 hallgatója van a fakultásnak, akik közül 59-en szeminaristák. Utóbbiak váradiak, szilágyságiak, szatmáriak, lugozsiak és kolozsváriak, illetve egy diák Ukrajnából érkezett, tapasztalatszerzés céljából. Ők a papi internátusban laknak, étkeznek, imádkoznak és alszanak, ellentétben a többi egyetemistával, akik különböző anyagi helyzetű és végzettségű világi személyek, tehát vannak köztük családos emberek és nők is.
 
Katolikus akciók
 
Marius Păcală, a Görög Katolikus Románok Egyesületének titkára az október 17-24. között, a "Menjetek, hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek" krisztusi parancs jegyében zajló Katolikus Akciók Napjai elnevezésű programsorozat részleteit ismertette. Mint kiderült, egyebek mellett a főtéri Szent Miklós Katedrálisban imádkoznak három egykori görög katolikus püspök boldoggá, illetve szentté avatásáért. Radu Demetriu az 1920. december 8-án a bukaresti Szenátusban elkövetett merénylet áldozata lett, Valeriu Traian Frenţiut és Iuliu Hîrţeát pedig a kommunista hatalom üldözte, előbbi a máramarosszigeti börtönben halt meg 1952-ben, utóbbi egy váradi tömbházlakásban, szegény körülmények közt, 1979-ben hunyt el.
Ugyanakkor a görög katolikus ifjak a diófási idegszanatórium ápoltjai számára gyűjtenek ruhaféléket, és különböző tematikus műsorokat is szerveznek a Mária Rádióban.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!