ERDON Helyi hírek

2010.10.24. 15:15

Emlékhely a 15. aradi vértanúnak, Érsemjénben

<p>Bihar megye - A 15. aradi vértanúnak, Kazinczy Lajosnak állítottak emléket vasárnap délben Érsemjénben: leleplezték a Krajczáros Alapítvány által ajándékozott domborművet a Kazinczy–Fráter–Csiha Emlékház udvarán.</p>

Az Érsemjénben született nyelvújító Kazinczy Ferenc és felesége, Török Sophie legkisebb gyermeke 1820 október 20–án született Széphalmon. A forradalmi honvédhadseregbe 1848 tavaszán jelentkezett. A világosi fegyverletételt követően 1849 augusztus 24–én a megmaradt erdélyi hadsereg hadtestparancsnokaként tette le a fegyvert Zsibónál az orosz Grotenhjelm tábornok előtt. A 13 tábornok október 6.–i kivégzésekor még zajlott pere, október 25–én hajtották végre rajta a golyó általi halálos ítéletet az aradi várárokban.

Zsibó helyett Érsemjénbe

A székesfehérvári Krajczáros Alapítvány 1993 óta foglalkozik háborús emlékhelyek megjelölésével, háborús hősök emlékének ápolásával. Az alapítványt képviselő dr.Börcsök Rudolf ny.ezredes vasárnap Érsemjénben elmondta: Kazinczy Lajos emlékművét – melyet egy darab tölgyfából faragott ki Tóth Lajos, az alapítvány soltvadkerti önkéntese – eredetileg Zsibóra szánták, de ott nem mutatkozott rá fogadókészség. A nagyváradi Pro Liberta Egyesület közvetítésével jutottak el Érsemjénbe, ahol örömmel fogadták őket. Az ünnepségen Balazsi József érsemjéni polgármester mellett beszédet mondtak a Krajczáros Alapítvány képviselői, belföldi és magyarországi vendégek, előadással közreműködtek a helyi iskola diákjai, illetve az Ezüstperje néptánccsoport tagjai. A részletekre visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!