ERDON Helyi hírek

2010.10.17. 14:38

Bihar modellértékű lehet

<p>Bihar megye - A nagyváradi egészségügyi létesímények átutalása a helyi önkormányzat egységes irányítása alá modellértékű lehet az ország többi megyei és helyi önkormányzata számára, jezete szombati váradi látogatása alkalmával Cseke Attila egészségügyminiszter.</p>

Szombaton villámlátogatást tett Bihar megyében Cseke Attila egészségügyminiszter, aki délelőtt a margittai dr. Pop Mircea kórház új épületrészét avatta fel, koradélután pedig a nagyváradi dr. Gabril Curteanu kórházba látogatott, hogy megtekintse az ottani felújítási munkálatokat. Erre a látogatásra elkísérte őt Ilie Bolojan és Gheorghe Carp, Nagyvárad polgármestere és alpolgármestere is. A vizit utáni sajtótájékoztatón Bolojan leszögezte, hogy a városi kórház felújítási munkálataihoz szükséges, illetve az ott létesítendő integrált szolgáltatású onkológiai központ költségeinek kilencven százalékát a minisztérium adja. Gheorghe Carp alpolgármester elmondta, hogy jelenleg a kórház 2., 4., 6., és 9. emeletén folynak felújítási munkálatok, melyeket idén december 31-ig kell befejezni. Az alpolgármester a leendő onkológiai központtal kapcsolatban elmondta, hpogy abban két gyorsító fog működni, amelyek közül az egyiket egy határon átnyúló uniós projekt keretében a Debreceni Egyetem Orvosi Karával együttműködésben fogják beszerezni. Az onkológiai központnak egyelőre két lehetséges helyszíne van: vagy a városi kórház ötödik emeletét szánják erre a célra, vagy pedig egy külön épületet emelnek a Curteanu kórház mellett. Ez utóbi akkor valósulhat meg, ha a szponzorok vállalják az építkezés költségeit. „Az építészkamara elkészítené a műszaki tervet, a Holcim cég biztosítaná az építkezéshez szükséges cemenetet, és néhány építkezési vállalkozás is már jelezte is, hogy szponzorként felépítené az épületet” - mondta Carp. A felújítás után a földszinten működnének az egészségügyi ellátás kiegészítő szolgáltatásai, az első emeleten a sürgősségi központ, a második a nefrológia és dialízisközpont lesz, a harmadik emeleten működik majd a belgyógyászat, a negyediken a sebészet és a gyermekortopédia, az ötödiken a kardiológia, a hatodikon a hematológia és a gyermekpszihiéátria, míg az utolsó három emelet a gyermekgyógyászat különböző részlegeinek a majd otthont.


A miniszter elégedett

Cseke Attila a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: örül annak, hogy a város átveszi a megyei tanácstól a nagyváradi kórházak irányítását, bölcs döntésnek nevezve azt, hogy a helyi egészségügyi létesítmények egységes irányítás alá kerülnek. Ilyen értelemben sürgetni fogja azt, hogy az átadást szentesítő kormányhatározat mihamarabb megszülessen. Cseke szerint Bihar megye modellértékű lehet más megyék számára az egészsgügyi intézmények egységes irányításának tekintetében, és támogatást ígért a váradi önkormányzatnak egy modern kardiológiai központ létrehozására is. Az egészségügyi rendszer átalakításáról szólva Cseke Attila elmondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy míg az egészségügyben minden felelősség a minisztériumot terheli, addig a szaktárca az egészségügyre szánt források több mint nyolcvan százalékával nem rendelkezhet, ezért ennek a helyzetnek a megváltoztatsát fogja kezdeményezni. Cseke Attila elmondta azt is, hogy készül egy új törvénytervezet, mely az orvosok bérezését szabályozza. Az új bérezési rendszer alapelve az lesz, hogy aki többet, és jobban dolgozik, az nagyobb fizetést kapjon. A miniszter kijelentette azt is, hogy tüzetesen megvizsgálák azt, hogy jelenleg kik mentesülnek az egészslégbiztosítási befizatés alól, mert mint mondta, nem helyes az, hogy mindössze hétmillió ember fizeti ezt a hozzájárulást, de rajtuk kívűl még tizenegy millió ember kap egészségügyi szolgáltatást. A gyerekeknek és a nem dolgozó egyetemistáknak a továbbiakban is ingyen jár majd az egészségügyi szolgáltatás, de vannak olyan kateóriák, amelyek indokolatlanul  mentesülnek az egészségbiztosítás befizetése alól - jelezte Cseke.
 
Pap István
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!