ERDON Helyi hírek

2010.10.28. 17:45

Az igényeknek próbálnak megfelelni

<p>Szatmár megye - A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség pályázatok révén próbál minél több képzést szervezni a pedagógusok számára, annak érdekében, hogy az oktatók a problémás gyermekekkel differenciáltan tudjanak foglalkozni.</p>

Megyénk minden tanintézményében ismertnek számít az integrált oktatás fogalma. A SzatmárMegyeiTanfelügyelőség jelenleg pályázatok révén próbál minél több képzést szervezni a pedagógusok számára, annak érdekében, hogy az oktatók a problémás gyermekekkel differenciáltan tudjanak foglalkozni — tudtuk meg KónyaLászló főtanfelügyelő–helyettestől. Emellett központilag támogatják ezt a tevékenységet oly módon, hogy a nagyon problémás gyermekekkel való munkában pszichológusok vannak a pedagógusok segítségére. A közepesen vagy kevésbé problémás gyermekekkel megyénkben több, mint 60 iskolai tanácsadó és pszichológus foglalkozik, utóbbiak munkaköre átfogja a megye minden iskoláját — folytatta Kónya.

Az elmúlt évben kezdődött hasonló tanfolyam az óvónők számára, ezt követően a pedagógusok egymást képezik tovább — ún. képzési láncot kialakítva. A tanítónők, valamint tanárok számára az integrált oktatással kapcsolatos kurzust az idei, 2010/2011–es tanévben szerveznek, melyen több mint 3000 pedagógus vesz majd részt — ezen a területen is láncképzési folyamat működik majd. A képzés során az oktatók elsajátíthatnak új kompetenciákat, melyek segítségével mind a problémás gyermekekkel tudnak majd foglalkozni, mind a kiemelkedő tehetségű diákokat tudják majd fejleszteni, kezelni — tette hozzá a főtanfelügyelő–helyettes.

Az említett képzéseket az EurópaiUnió, valamint a tanügyminisztérium finanszírozza. Ezen kívül megyénkben még 5–6 EU–s pályázat indul majd, ami átfogja az oktatás minden szintjét — árulta el lapunknak Kónya. A képzések között lesz olyan, amely keretében az óvónők pedagógiai kultúráját fejlesztik, a problémás gyermekek szakoktatási készségének javítására szolgáló program, de olyan is, ami a gyakorlati képzés jobb szervezését célozza. Emellett a főtanfelügyelő–helyettes elmondta, további három projektet adtak le, ami a pedagógusok számítógépes kultúrájának fejlesztését írja elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!