ERDON Helyi hírek

2010.10.20. 17:25

Az autonómiáról, másképp

<p>Székelykeresztúr - Székelykeresztúrra érkezett a Székelyföldi Akadémia „karavánja”. A rendezvénysorozat ötödik helyszínén, a Molnár István Múzeumban mintegy száz helyi értelmiségi jelent meg, hogy meghallgassa az egészségügy és az oktatás decentralizációjáról szóló előadásokat.</p>

Ezeket dr. Csíki Csongor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, Vargyas Lehel, a Hargita Megyei Egészségügyi Biztosító Pénztár igazgatóhelyettese, valamint Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő tartották.  A Székelyföldi Akadémiát Hargita Megye Tanácsa azzal a céllal indította útjára, hogy bevonja a Hargita megyei értelmiséget a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselőket, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.

A hallgatóságot Antal Zoltán református esperes, Rafai Emil polgármester és Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntötte. Utóbbi szerint az előadások tulajdonképpen az autonómiáról szólnak, csak nem úgy, ahogy sokan megszokhatták: nem hangzik el harmincszor az „autonómia” szó, hanem az ahhoz vezető konkrét lépésekről beszélnek. Borboly Csaba abban látja a Székelyföldi Akadémia értelmét, hogy a rendezvénysorozaton a döntéshozók és értelmiségiek között kialakuló párbeszéd nyomán döntésekké formálják a szakmai konzultációt. A tanácselnök szerint a közéletben való részvétel még nem jelent politizálást, és szükség van a szakmai véleményekre a politikai döntéshozatalban.

Csíki Csongor pozitívan értékelte az egészségügydecentralizációját, mivel korábban „egyetlen bukaresti irodában döntöttek négyszáz kórházról”, ami nyilván nem működhetett hatékonyan. Az orvos igazgató szerint a Hargita megyei egészségügyi szolgáltatás az utóbbi tíz évben javult, de ezzel együtt az emberek elvárásai is nőttek. Az igényeket pedig helyi szinten lehet leginkább kielégíteni, ecsetelte a decentralizáció egyik nagy előnyét Csíki Csongor.

Vargyas Lehel az egészségügyi biztosító pénztárak működését ismertette, majd Ferencz S. Alpár beszélt az új oktatási törvény tervezetéről, amelyet a kormány felelősségvállalással készül elfogadni. A főtanfelügyelő által az eddigi lehető legjobbnak nevezett jogszabálytervezet kedvező a nemzeti kisebbségek számára, és a helyi közösségek kezébe adja a tanintézetek menedzselését. Jelentősen csökken a kötelező tananyag, harminc százalékot választható tantárgyak képezhetnek.

Az előadások után a felszólalók panaszkodtak a keresztúri szakorvoshiányra, a családorvosi rendelőknek otthont adó épületek rossz állapotára, illetve a városi kórház fenntartási gondjaira. Vargyas Lehel, a megyei egészségügyi biztosító pénztár aligazgatója kijelentette, megoldható, hogy legalább négy szakorvos akár részmunkaidőben rendeljen Székelykeresztúron. Borboly Csaba azt mondta, hogy a Székelyföldi Akadémián felmerülő kérdéseket továbbítják a bukaresti illetékeseknek is.

A végén Hargita Megye Tanácsának elnöke átadta a polgármesternek a székely zászlót, amely egyben a megye zászlaja is. „A lobogó méltó helyére kerül” – ígérte Rafai Emil.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!