ERDON Helyi hírek

2010.10.05. 09:20

A szegénység szeretetét hirdette

<p>Nagyvárad - Hétfő délután a Barátok templomában Assisi Szent Ferencre emlékeztek a nagyváradi Ferences Világi Rend tagjai. A szentmise keretében sor került két új testvér befogadására is.</p>

A nagyváradi Ferences Világi Rendnek 17 tagja van, akik minden hónap első hétfőjén találkoznak a Barátok templomában. A lelki vezetőjük Sövér István segédlelkész. Közülük három ferences testvér betegség miatt általában nem tud megjelenni az összejöveteleken, de velük is tartják a kapcsolatot. Az e havi szentmisét, mely Assisi Szent Ferenc emléknapjára esett, az élő és meghalt ferencesekért ajánlották fel. Az evangélium Szent Máté könyvéből szólt. Prédikációjában a tisztelendő Szent Ferenc életét ismertette röviden. 1182-ben született Assisiben, édesapja gazdag kereskedő volt. Kezdetben ő is az azonos helyzetben levő kortársaihoz hasonló életet élt, azonban egy látomás következtében szakított addigi életmódjával, lemondott polgári jogairól és az örökségéről, és elvonult remetének. Durva csuhát vett fel, és mezítláb, anyagi javak nélkül elkezdett a megtérésről prédikálni. Hamarosan többen csatlakoztak hozzá, az általa alapított rend tagjait frátereknek, azaz testvéreknek nevezték. Céljuk az apostoloknak adott krisztusi útmutatás követése volt, melynek érdekében szegénységi fogadalmat tettek, és vállalták, hogy életüket Isten szolgálatának rendelik alá. Szent Ferenc 44 évet élt, 1226-ban ért véget földi pályafutása. "Senki sem tudott úgy prédikálni a szegénységről, mint a gazdag családból származó Assisi Szent Ferenc", hangsúlyozta Sövér István atya.
 
Nyílt lelki nap
 
A szentbeszéd után ezúttal elmaradt az egyetemes könyörgés, helyette két új tagnak- Kerekes Ágnesnek (mozgalmi nevén Borbála) és Brîndaşu Évának (Lucia) a befogadása következett, aki megigérték, hogy Isten dicsőségét, emberszeretetének megvalósulását fogják szolgálni. Az ünnepélyes szertartáson jelen volt Szabó Katalin, a Romániai Ferences Világi Rend nyugati minisztere és András Etelka helyi miniszter is. Az együttlét szeretetvendégséggel zárult.
Ehhez kapcsolódó hír, hogy e héten szombaton reggel 8 órától nyílt lelki napot tartanak a Barátok templomában, mely déli 12 órakor Benkő Ferenc O. F. M. brassói ferences atya prédikációjával zárul.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!