ERDON Helyi hírek

2010.10.04. 10:39

A 44. Kolozsvári Zenei Ősz

<p>Kolozsvár - A Kolozsvári Zenei Ősz 44. alkalommal nyitja szélesre a zenehallgatás lehetőségeit.</p>

Amint azt Marius Tabacu, a Kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta: az események több helyen, zajlanak, mert a mostani helységet, a Művelődési Házhoz tartozó nagytermet felújítják. Az illetékesek azt ígérték, hogy október elejére készen lesz. 

      Első alkalommal fog helyet kapni a Kolozsváron működő Francia Kulturális Központ néhány komoly zenei rendezvénye is a zenei fesztiválon. Amint az intézmény jelenlegi igazgatója Bernard Houliard elmondta: az események úgy alakultak, hogy az idén a két intézmény zenei eseményei egybeesnek. Ennek következménye a közös rendezvény. Résztvesz a La Fenice együttes, a szólista  Francoise Langellé csembalóművész. De jelen lesz a kolozsváriak által jól ismert világhírű Mischa Katz karmester is.

       Nemzetközi hírnévnek örvend a London Schubert Players amely műsorában Mendelssohn, Ligeti, Creţi, Wilson és Ostlund műveket ad elő az együttest, az „Európai Odisszea” svéd karmester Mika Eichenholz fogja vezényelni.

       Hazai előadók közül megemlítenénk Daniel Goiţi zongoristát, Erich Türk orgonistát, Marius Budoiu tenort és Maria Pop szopránt.

       A kínálat egyik különlegessége között tarthatjuk számon a három kolozsvári kortárs zeneszerzőt Terényi Edét, Dan Voiculescu-t és Valentin Timaru-t, kiknek műveit hallhatja a közönség. De jelen lesz az Olaszországban élő Horváth László nemzetközi zenei életben is, jó nevet szerző karmester is, aki nem először szerepel szülővárosában.              

      Egyébként a műsorkínálat rendkívül gazdag. Ami nem csak annak köszönhető, hogy több külföldön élő, de valamikori kolozsvári, romániai közönség által ismert zenészt hívtak meg. Jól tükrözi az intézmény vezetőségének azt a szándékét, ami a közönség minél széles megszólításán keresztül, minél több zenei csemegével vonzza, a látogatók táborát.

       A körülmények következtében kialakult egy nagyon változatos és vonzó program, melyben tekintetbe vették a közönség ízlését és elvárásait is. Olyan művészek lépnek fel, akik külföldön is bizonyítottak, de itthon, szülőföldjükön is megállták, megállják helyüket az előadói pódiumon. Mint például a Transilvania Barokk kamaraegyüttes vagy a nemrég alakult Arcadia vonósnégyes.

       A kórusok közül a Fiatal ViP-ek Kórusa (Corul Junior Vip) vezényel Anca Mona-Mariaş. Transylvania Voces kórus, a Filharmónia kórusa. Capela Sf. Josif, vezényel Mihaela Cesa –Goje. Corul Angeli vezényel Angela David.                   

Amint Marius Tabacu elmondta, a Kolozsvári Zenei Ősz fővédnöke Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter, aki a gazdasági válság ellenére igyekezett a lehetőségekhez méltóan segíteni. A rendezvény költségvetése 60-70 ezer lej között mozog. Nem kis büszkeséggel mondta, hogy a 23 napig tartó rendezvényen 22 este hallhatunk különböző helyeken nívós koncerteket.

 Csomafáy Ferenc   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!