ERDON Helyi hírek

2010.09.13. 10:09

Tanévkezdés: a teremtés új szakasza

<p>Nagyvárad - A Bazilikában lezajlott ünnepi szentmisével és beszédekkel kezdődött a tanév a Szent László Római Katolikus Gimnázium diákjai és oktatói számára. Exc. Böcskei László megyés püspök mondott szentbeszédet.</p>

Hétfő reggel 8 órakor zsúfolásig telt gyermekekkel, pedagógusokkal és hozzátartozókkal a nagyváradi Székesegyház, abból az alkalomból, hogy a hagyományokhoz híven itt tartották a Szent László Római Katolikus Gimnázium tanévnyitó ünnepségét. Ennek megfelelően Exc. Böcskei László megyés püspök az iskola közösségéért ajánlotta fel a szentmisét.

Az evangélium Szent Márk könyvéből szólt. Prédikációjában az egyházmegye főpásztora a Teremtés könyvének fő mondatát idézte ("Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott"), azon meggyőződésének adva hangot, hogy az új tanév kezdete egyúttal a teremtés új szakaszát is jelenti. A vakáció elmúltával a diákoknak lehetőséget biztosít arra, hogy az eddiginél nagyobb lendülettel folytassák a tanulmányaikat, hogy elsajátíthassák mindazt, ami az életben szilárd alapot biztosít számukra. Meglátásában a nevelők is a teremtési munka részét képezik, hiszen új embereket formálhatnak annak érdekében, hogy szebb legyen a világ. A megyés püspök arra is kitért, hogy az érintettek új környezetben dolgozhatnak, tovább éltethetik azt a katolikus szellemiséget, mely egykoron a Szent Vince Intézet falai közt uralkodott. Arra hívta fel a figyelmet: nem csupán az átállás miatt rendkivüli a tanév, hanem azért is, mert október 30-án kerül sor Isten szolgája Bogdánffy Szilárd vértanú püspök boldoggá avatási ceremóniájára, aki "szerény, bölcs és kiegyensúlyozott tanuló és tanító ember volt mindvégig".

Isteni gondviselés

Zalder Éva igazgatónő úgy vélte: az elmúlt tizennyolc év sok örömöt hozó, de gondokkal is terhelt időszak volt, és egy kihívásokkal teli periódus következik. Túlzás nélkül elmondható, hogy 2010. szeptember 13-a egy történelmi nap az iskola életében, hiszen új fejezet kezdődik azáltal, hogy átköltözött a Nogáll utcai ingatlanba, ahol reményeik szerint megadatnak a korszerű oktatáshoz szükséges feltételek. Boros Vincencia, a Páli Szt. Vincéről Nevezett Nővérek tartományfőnöknője hangsúlyozta: Isten szerető gondviselése mutatkozott meg azáltal, hogy új otthont kapott az iskola, s ezért hálát kell adni az Úrnak. Pásztor Gabriella miniszteri tanácsos az egyházi oktatás rendváltás utáni újraindítására emlékezett, és a felebaráti szeretet fontosságát emelte ki. Biró Rozália alpolgármester nagy betűs napnak nevezte az idei tanévnyitót, a Szent László Gimnáziumba járó diákok, a tanítók, tanárok, valamint a hozzátartozók szempontjából is. Ugyanakkor pedig köszönetet mondott mindazok, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az új tanév már a Nogáll/Partenie Cosma utcai ingatlanban kezdődhessen. A Premontrei Öregdiákok Egyesületének részéről Zilahi Bertalan beszélt a tanítórendeknek a város kultúrtörténetében betöltött jelentős szerepéről.

Az ünnepségen közreműködött a Szent László Gimnázium kórusa. Pál Izabella negyedikes kislány versajándéka és a szentmiseáldás után a jelenlevők átvonultak a visszaszolgáltatott épületegyüttesbe.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!