ERDON Helyi hírek

2010.09.02. 08:02

Megszűnnek a luxusnyugdíjak

<p>Szatmár megye - Szeptember elsejei hatállyal megszűnnek a luxusnyugdíjak, miután augusztusban országszerte újraszámolták a speciális nyugdíjakat.</p>

A kormány jelentős megtakarítást vár a speciális nyugdíjak újraszámolásától, melynek következtében szeptember elsejétől kezdve országszerte gyakorlatilag megszűnnek az úgynevezett luxusnyugdíjak. A Hivatalos Közlöny (Monitorul Oficial) július 29-i kiadásában 528/2010. szám alatt megjelent 737-es számú kormányhatározat értelmében augusztusban országszerte mintegy 6250 speciális nyugdíjat vizsgáltak felül. A speciális nyugdíjak kategóriájába tartoznak a diplomaták, honatyák (parlamenti képviselők és szenátorok), pilóták nyugdíjai, valamint a számvevőszéken és a bíróságokon szolgálatot teljesített volt alkalmazottak juttatásai is. Ezeknek a nyugdíjaknak az újraszámolása a valóságban azt jelenti, hogy Romániában gyakorlatilag befellegzett a luxusnyugdíjaknak, mivel ezeket a nyugdíjakat 50-80%-kal csökkenti a román kormány 2010. szeptember 1-től. Az újraszámolás eredményeképpen az idén 87, míg 2011-ben több mint 260 millió lejt takarít meg az állam. A honatyák átlagnyugdíja tegnaptól a jelenlegi 3600 lejről 2000 lejre csökken. A pilóták eddigi 9000 lejes nyugdíja 1700 lejre zsugorodik szeptember 1-től, amely 80%-os csökkentést jelent. A diplomaták átlagnyugdíja a korábbi 4000 lejről felére, azaz 2000 lejre csökken.
 
Szatmár megyében 47 eset
 
Szatmár megyében 47 speciális nyugdíjat vizsgáltak át az utóbbi hetekben – tudtuk meg Eugenia Saboutól, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatójától. A nyugdíjpénztár vezetője kifejtette, hogy ezek közül három nyugdíjas korábban az állami számvevőszéken dolgozott, négy volt honatya (közülük három parlamenti képviselő és egy szenátor volt), egy pilóta, a többi pedig – nyugdíjazása előtt - az igazságügyi intézmények valamelyikénél dolgozott (bíróság, ügyészség). Eugenia Sabou hangsúlyozta, hogy csak Szatmár megyében e negyvenhét luxusnyugdíj drasztikus csökkentése által havonta összesen 101 210 lejt spórol meg a román állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!