ERDON Helyi hírek

2010.09.19. 14:25

Kisebbségek találkozója a Fő utcán

<p>Nagyvárad - A szlovák, a magyar, a német és a roma nemzetiség folklórjával, tradícióival ismerkedhettek meg mindazok a váradiak, akik szombaton koradélután a Fő utcán jártak.</p>

A Nagyváradon és Bihar megyében élő kisebbségek a Kulturális Örökség Európai Napja alkalmából, szeptember 18-án megszervezett rendezvénysorozat keretében mutatkozhattak be. A sorozat első eseménye az egy órakor a Vizuális Művészetek Galériájában kezdődő kiállításmegnyitó volt. A belényesi városi múzeum anaygából összeállított tárlat megnyitóján Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere fontosnak nevezte a nemzeti hagyományok megőrzését. Rögtön a megnyitó után a szlovák kisebbség képviselői mutatták be táncaikat, ételeiket, majd két órától a Cyrano vendéglő vált az események központjává. Itt a Csillagocska néptáncegyüttes játszott magyar népzenét, és a mezőtelegdi Pacsirták Néptánccsoport táncolt magyar néptáncokat a Fő utcán elhaladóknak. A magyar kézműves hagyományokat Chvatal Margit nagyváradi tojáshímző, Fodor Erzsébet és Fodor János szentjobbi rongyszőnyeg szövők valamint ifjabb Mihály István fafaragó képviselték, ugyanakkor finom szentimrei borokat is kóstolhattak az arra járók. Az étterem tulajdonosa, Bogya Ferenc kitett magáért, ugyanis azon a napon a Cyranoban kizárólag csak magyaros ételeket lehetett rendelni. Az élő zene és a látványos táncprodukció ellenére nem volt különösebben nagy az érdeklődés a produkció iránt, de a három órakor az Irish Pubban bemutatkozó német kisebbség táncait még kevesebben tekintették meg, noha a palotai néptánccsoport ritkán látható német hagyományos táncokkal készült erre a napra. A sort a roma kisebbség kulturális értékei zárták a Taverna vendéglőben. Itt négy fiatal tradicionális cigányruhában ropta táncát a lendületes, lüktető ritmusú zenére.

 
Pap István
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!