ERDON Helyi hírek

2010.09.19. 10:29

Újabb templom felújítását kezdik el

<p>Szatmárnémeti - Renoválják a Kálvária–templomot, s a 18 hónapos projektnek köszönhetően egy újabb gyönyörűen rendebetett műemléke lesz a megyeközpontnak.</p>

A Szatmári Római Katolikus Püspökség dísztermében volt szeptember 17–én annak a pályázatnak a bemutatója, melynek köszönhetően restaurálják a szatmárnémeti Kálvária–templomot. Ez azt jelenti, hogy a 18 hónapos futamidejű pályázatnak köszönhetően egy újabb gyönyörűen renovált temploma lesz a megyeközpontnak. Az eseményt Marius Boros tenor és Balaskó Balázs zongorista közös előadásában Robert Schumann művek hangzottak el, majd a házigazda megyés püspök, Nm. és Ft. Schönberger Jenő köszöntötte az egybegyűlteket. A plébánia képviseletében Ft. Román János dióhéjban a templom történetét mondta el a hallgatóságnak. Itt megtudhatták azt, hogy az elmúlt évtizedekben rendszeresen karbantartották ugyan a templomot, de az újjáépítést elnapolhatatlanná tette az a tény, hogy a műemléképület lazább kötésű talajra épült, és körülbelül 3 centiméternyit elmozdult az idő folyamán. A Regionális Operatív Program (POR) keretén belül az Észak–Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség 6,5 millió lej ítélt meg a korszerűsítésre, melyből 5,4 millió lej vissza nem térítendő támogatás.
 
Imádkozó emberek
 
A program legfőbb célja a templom látogatottságának a fellendítése, mely egyszerre képvisel történelmi, vallási és kulturális értékeket. Amint azt Román János, a Kálváriatemplom plébánosa megfogalmazta, napjainkban egyre többen távolodnak el Istentől, ez a projekt is lehetőséget kínál arra, hogy látogatókat vonzzanak be a templomba, akik egy imát elmondva, a Teremtőhöz közelebb kerülve folytathatják útjukat.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!