ERDON Helyi hírek

2010.09.13. 15:59

Jó hangulatú káposztafesztivál volt

<p>A bográcsos főzőverseny mellett sok hagyományörző és humoros program közül válogathattak mindazok, akik eljöttek a vasárnap negyedik alkalommal megrendezett borsi káposztafesztiválra.</p>

Akárcsak az elmúlt alkalmakkor, a szervező az idén is a borsi MIDESZ volt, valamint a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Iskolacsoport, tudtuk meg Ambrus Zsuzsától, az egyik főszervezőtől. Mint mondta, már az első alkalomkor is az volt a céljuk, hogy a községhez tartozó különböző szervezetek, csoportok között jobbá tegyék a kapcsolatot. S mivel a környéken sokan foglalkoznak káposztatermesztéssel, megszületett a káposztafesztivál ötlete. „Megpróbáljuk a hagyományörzésre helyezni a hangsúlyt, ezért inkább néptánc, humor, színjáték van ilyenkor, modern tánc kevésbé” - tette hozzá a szervező.
 
Receptek
Nemcsak a káposztáról szól ám a fesztivál: helyi termelők mutatták be ezúttal is terményeiket, az egyik standnál különféle tetszetős savanyúság közül lehetett választani, de ajándéktárgyakat, bizsukat is nézegethettek-vásárolhattak az érdeklődők. A bográcsos káposztafőző-verseny résztvevői már délelőtt elkezdték a munkát, hogy a káposzta alapanyagú eledelek elkészüljenek délutánra. Hat csapat vett részt: a Galagonya néptáncegyüttes gyermekcsoportja a káposztás-hagymás-disznótoros téli hús elnevezésű ételt főzte meg, az egyik csoporttag anyukájának receptje alapján. Az együttes fiatalokból álló csoportja paradicsomos káposztát készített, a borsi református nőszövetség csapata pedig magyarosan elkészített töltöttkáposztával rukkolt elő. „Eredeti toroskáposzta borsi módra” volt a presbiterek Isten bárányai elnevezésű csoportja által készített fogás, s mint a tagok mondták, az egyik titka az, hogy a káposztát és a húst egy ideig külön párolják. A Tamási Áron iskola pedagógusaiból álló Malackák meseboltja nevű csoport sült malackarajt készített párolt borsi káposztával, s az Egykori Iskolámért Alapítvány, valamint a Noniusz Egyesület közös csoportja egy kipróbált recept szerint főzött malacos káposztát.
Bográcsos káposzta
A jobbnál jobb eledelek mellett voltak, akik az eredeti dekorációval is felhívták magukra a figyelmet: például a két civil szervezet csoportja hetvenes-nyolcvanas éveket idéző tárgyakat - régi rádiót, szódásüvegeket - helyezett az asztalra, mivel „a mostani idők szinte ugyanolyan nehezek, mint a harminc évvel ezelőttiek”. Mások hangulatos indulójukkal arattak sikert - többek között a gyermek néptánccsoport - vagy épp a külön erre a célra készült jelmezükkel, mint az iskola csapatának malackáknak öltözött résztvevői. Mindent összevetve a négytagú zsűrinek (Derzsi Ákos parlamenti képviselő, Kincses István étteremtulajdonos, Váradi Géza vállalkozó, valamint e cikk szerzője) elég nehéz dolga volt. Végül az első díjat a gyermek-néptánccsoport, a másodikat az iskola, a harmadikat pedig a nőszövetség csoportja nyerte el.
 
Programok
Közben a színpadon egymást követték a fellépések - gyermeknéptánc csoportok előadása, humorpercek a meghirdetett program szerint - majd egyéb vetélkedők is zajlottak, például „a legfínomabb savanyúkáposzta”, vagy az „óriáskáposzták versenye”. A gyerekeknek külön foglalkozásokatszerveztek a „szalmabála játékkuckóban”, s voltak egyéb játékok, versenyek is.
Nagy sikert aratott a kolozsvári Szomszédnéni Produkciós Iroda humorestje, a lelkes közönség vissza is hívta a stand-up comedy résztvevőit. A fesztivál tábortűzzel folytatódott, melyen ezúttal is „tűzhalált halt” a rossz termést jelképező bábu.
 
Neumann Andrea
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!