ERDON Helyi hírek

2010.09.15. 14:15

Gondok a piaci szemeteskukával

<p>Olvasóink panaszolták: egy új szemeteskuka van a a váradi nagypiacon, amely elviselhetetlen bűzt áraszt. Megkérdeztük az illetékeseket. Mint mondják, orvosolni fogják a gondot.</p>

Moise Herdean, a váradi piacrendészet (RAPAS) gazdasági igzagatója válaszolt a kérdésünkre. Elmondta: arról van szó, hogy körülbelül egy hónappal ezelőtt egy új, préssel ellátott kukát szereztek be a két régebbi helyett, úgy, hogy kibérelték a RER Ecologic Service-től. Azért volt erre szükség, mert így a szemét térfogata sokkal kisebb, és a piac mintegy kétszer kevesebbet fizet a RER-nek a szemét elszállításáért. Hasonló kukát helyeztek el a rogériuszi piacon is.
 
Kifolyik
„Csakhogy ezekből a német konténerekből kifolyik a szemétlé – legnagyobbrészt a dinnyehéjakból származik – , s a szag miatt több kereskedő is panaszkodott, sőt, a környezetvédelmi hivatal is kiszállt” – közölte a gazdasági igazgató, aki szerint nem arról van szó, hogy az egész felszerelést száraz szemét préselésére és időszakos tárolására találták ki. Hozzátette: lehet, hogy az elkövetkezendőkben a nedves szemét tárolására mégis egy hagyományos kukát használnak majd.
Egyelőre viszont más megoldásokkal próbálkoznak, mondta az igazgató: egy fedőt tesznek az alkalmatosságra, hogy ne essen be az eső, rendszeresen felmossák az alját, illetve nemsokára áthelyezik a közeli csatornalefolyót, úgy hogy a szemétlé egyenesen lefolyjon. „Egy hét alatt megoldjuk a gondot” – ígérte.
 
Panaszkodtak
Ottjártunkkor valóban érződött a szag, bár a piac hátsó részén elhelyezett, préssel ellátott kuka alatt az aszfaltot vastagon feszórták klórral. A helyszínen volt a gazdasági igazgató is. A kereskedők panaszkodtak neki: orrfacsaró a bűz, elriasztja a klienseket. „Ez német technológia, nem mi találtuk ki. S a németek azért értenek hozzá” – mondta az igazgató, de a kereskedők azt bizonygatták, hogy ez a módszer nem megfelelő az adott célra.
 
Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!