ERDON Helyi hírek

2010.09.16. 17:40

Folytatódik az igazgatói huzavona

<p>Szatmár megye - Négy napos veszekedés után úgy tűnik, pénteken végre Feslőboldádon is elkezdődik a tanítás. A szülők edigg nem engedték a gyerekeket iskolába, a volt iskolaigazgató leváltása elleni tiltakozásképpen.</p>

Az ügyben csütörtök reggelre egyeztető tárgyalást hívott össze Radu Giurca prefektus, melyen jelen volt Florian Silaghi, a felsőboldádi (Stâna) volt iskolaigazgató, Viorel Maier, nagyszokondi iskolaigazgató, Ioan Sava, Szokond közég polgármestere, Mariana Popa főtanfelügyelő, a felsőboldádi szülőbizottság tagjai és két pedagógus. Az egyeztető tárgyalás feszült hangulatban folyt. A polgármester kihangsúlyozta, hogy közte és Silaghi között évek óta nézeteltérések vannak, példaként azt említette meg, hogy a felsőboldádi iskolában nem engedték fénymásolatot készíteni, illetve nem tudott az iskolaépületbe bemenni, hogy a tej és kifli tárolási körülményeit ellenőrizze. Mariana Popa elmagyarázta, hogy a tanügyi rendszer átszervezését követően minden községben egyetlen jogi személyként működő tanintézmény maradt, így a felsőboldádi iskola a nagyszokondi iskola fennhatósága alá került, és egyetlen igazgatói funkció maradt, melyet Maier foglal el. Ezen körülmények között az iskolaigazgató dönthette el, kit nevez ki aligazgatónak. A tegnapi tárgyaláson kiderült, hogy a polgármester unszolására Cornea Nicolae Marin címzetes román szakos tanárt nevezték ki. Ez a tény váltotta ki igazán a szülők nemtetszését, akik elmondták, hogy ők mindaddig nem engedik gyermekekeit iskolába, míg nem kerül vissza Silaghi az iskola élére. A tegnapi megbészélés végén látszólag egyezség született a polgármester és Silaghi között, mely által remélhetőleg a 221 felsőboldádi diák számára is megkezdődik a tanév.

Egriben is elégedetlenek
Az iskolaigazgatók helyzete nem csak Szokondon okoz kellemetlenséget, tegnap ugyanis az Egri Általános Iskolában közös szülői értekezletet tartottak, melyen az újonnan kinevezett igazgatónő, Szöllősi Enikő mellett a község polgármestere, Szabó Elek is részt vett. Szöllősi elmondta, a szülők célja, hogy pozitívan oldódjon meg a jelenlegi helyzet, valamint szeretnék, ha a megyei tanfelügyelőség munkatársai közül valaki végre szóba állna velük. A szülők felháborodtak és nem értik a kialakult helyzetet, valamint azt sem, hogy az igazgatóváltással kapcsolatban miért nem kérték ki véleményüket, és szeretnék, ha a régi igazgatónőt helyeznék vissza az iskola élére. Kijelentették, amennyiben az általuk hétfőn, a tanfelügyelőségen leadott kérvényre nem kapnak választ, nem engedik gyermekeiket iskolába — tegnap még részt vettek a tanításon az egri diákok. A község polgármestere felhívta Mariana Popa főtanfelügyelőt, aki a polgármester révén üzent a jelenlegi igazgatónak és behívatta őt a tanfelügyelőségre, ahol Szöllősi Enikő meg is jelent, de a főtanfelügyelő asszonyt hiába várta.
Csehi Árpád Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy továbbra sincs egyezség a Szatmár megyei igazgatói székek ügyében, így Markó Béla és a PD-L országos vezetése fogja kötelezni a PD-L helyi szervezetét arra, hogy az RMDSZ által megfogalmazott elvárásokat betartsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!