ERDON Helyi hírek

2010.09.02. 14:28

Felkészültek az iskolakezdésre

<p>Nagyvárad - Csütörtökön a városházán sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármester és Cristian Beltechi, az Ingatlankezelőség (AIO) igazgatója. Az önkormányzat által eszközölt iskolafelújításokról számoltak be.</p>

Összehasonlításképpen Biró Rozália alpolgármester néhány számadatot ismertetett, melyből az derült ki, hogy a nagyváradi önkormányzat 2008-ban 1,4 millió lejt (83 objektum), 2009-ben 632.200 lejt (82 tanintézet), idén szeptemberig pedig 791.000 ezer lejt (34 iskola) költött kisebb javításokra. Ugyanakkor tavalyelőtt 11,8 millió lejt (53 épület), tavaly 10,6 millió lejt (45), 2010-ben pedig 9,9 millió lejt (8) emésztettek fel az általános felújítások, illetve befektetések. Ami a jelenleg zajló beruházásokat, generáljavításokat illeti, öt tanintézetben végeztek a munkálatokkal (30. számú óvoda, Oltea Doamna, George Coşbuc, Octavian Goga és Traian Vuia iskolák). A Ioan Slavici Iskolának az udvarát szeptember 12-ig kell leaszfaltozni, az Aurel Lazăr Líceumban pedig szeptember 13-a a határidő (élelmiszerblokk kialakítása). Az Emanuil Gojdu Főgimnáziumot az év végéig teszik teljesen rendbe. Eddig kisebb javításokat eszközöltek 20 tanintézetben, 9 ingatlanban jelenleg is dolgoznak a kivitelezők, 4 munkálatnál pedig a versenytárgyalás szakaszánál tartanak. Egyébiránt a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) három iskolánál (Nicolae Bălcescu, Octavian Goga és Constantin Brîncuşi) talált hiányosságokat, de folyamatban van a hibák korrigálása, s az engedély megadása.
 
Alakulgat a campus
 
Különben a helyhatóság eddig 370 milliárd régi lejt utalt ki annak a campusnak a kialakítására, ahová majdan a Partenie Cosma Közgazdasági Főgimnázium fog költözni. Az Ingatlankezelőség és a kivitelező Selina cég által összeállított ütemterv szerint az év végéig felépül az ingatlan, a téli időszakban pedig a belső munkálatokat végzik, hogy a 2011/12-es tanévet már az új épületben kezdhessék a diákok. Leaszfaltoznak 1500 négyzetméternyi területet és megszépítik a környezetet. A 2010/11-es költségvetésből 6,5-7 millió lejt szánnak a munkálatokra. Jelen pillanatig a Selina 1,8 millió lejt kapott a Polgármesteri Hivataltól és a lebetonozott földszintig jutott el az építkezéssel. Amúgy a Partenie Cosma Főgimnázium már kiköltözött a Nogáll utcai épületből, az áthurcolkodás 2,7 milliárd régi lejébe került az önkormányzatnak, amihez hozzáadódik még 2,3 milliárd ROL, mely pénzösszeget a Kolozsvári út 66. és 106. szám alatti ingatlanok felújítására fordítottak.
 
Ciucur Losonczi Antonius
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!