ERDON Helyi hírek

2010.09.19. 14:20

Esőben kerekeztek ki a Túrhoz

<p>A szombati eső ellenére sem maradt el az Autómentes Nap a Túrmenti Zöld Úton a szatmárnémeti EKE szervezésében, de megérte a fáradtságot, hiszen a tíz elszánt biciklist bográcsgulyás és napsütés várta a Túr partján</p>

Szombaton a borult ég, s a tartósnak mutatkozó eső ellenére sem maradt el a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület által a Túrmenti Zöld Úton harmadik alkalommal megszervezett Autómentes Nap, bár a tavalyi 150 fős részvétellel szemben az idén kevesebben vállalkoztak a kalandra, biciklivel eljutni Szatmárról a Túrhoz, esőben, sárban. Vízhatlan öltözékkel, esőköpennyel felszerelkezve 12 kerékpáros indult el a szatmárnémeti Székesegyház elől, közülük hárman a város széléről visszafordultak, így kilenc elszánt biciklis folytatta az utat a Sárerdő irányába. A fák között levő nádfedelű kocsmában tartott rövid szusszanás után aztán az erdő mellett folyatták útjukat Mikola felé, ekkor már csak szemerkélt az eső. Most következett a túra nehezebbik szakasza, Mikolában köves úton haladtak tovább a Túr irányába. A faluból kiérve következett csak az igazi próbatétel, hiszen a felázott, mély traktornyomokkal rovátkolt agyagos földúton tolni kellett a bicikliket. A dagonya után aztán a rövid füvű legelőn folytatták útjukat, előtte azonban mindenki kénytelen volt megtisztítani a kerekeket a ráragadt sártól. Közben elállt az eső, s a réten már könnyedén haladtak a biciklik, bár aki keskeny kerekű városi kerékpárral jött, az igencsak megkínlódott a buckák között, hiába ilyen terepre a széles, recés gumival ellátott túrabicikli való. Aztán a Túr töltésén folytatták útjukat a végcélig, a Deák tanya szomszédságáig.
Várt a bográcsgulyás
A Túr partján az erdő mellett felállított sátor alatt ott sürgölődött a „fogadóbizottság”, rotyogott a tűzön a bográcsgulyás. Közben a nap is kisütött, aztán megérkezett még egy kerékpáros aki az eső elálltával egyedül vágott neki Szatmárról az útnak. A finom forró gulyás elfogyasztása után meg lehetett pihenni s melegedni a tűz mellett, közben a szomszédos tanyán lakó Deák Gyuri bácsi is eljött egy kicsit beszélgetni, mesélni legénykori élményeiről, amikor Kökényesdre jártak át udvarolni a lányos házakhoz. Közben a fiúk, ha már a kötélhúzás és a biciklidobáló verseny elmaradt, kötélen próbáltak átkapaszkodni a Túr fölött, közben meg is fürödtek a hideg vízben. Délután már napsütésben indultak el a kerékpárosok hazafelé, közben a tócsák közötti haladás újra próbára tette figyelmüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!