ERDON Helyi hírek

2010.09.15. 14:12

Elköltöztették a virágárusokat

<p>Felháborodást váltott ki a váradi nagypiaci virágárusok között, hogy egy részüket átköltöztették a fedett csarnokba. Úgy tűnik, mostanra sikerült mindenki számára elfogadható megoldást találni.</p>

Kérdésünkre Bimbó-Szuhai Tibor, a nagyváradi piacrendészet (RAPAS) műszaki igazgatója kifejtette: a Román Kereskedelmi Bankhoz közel eső külső terület nem a RAPAS, hanem az Ingatlanügyi Igazgatóság (AIO) tulajdonát képezi, s a virágárusok voltaképpen illegálisan települtek oda 2007 környékén. Végül hallgatólagos megegyezés született a piacrendészet és a kereskedők között, utóbbiak napidíjat fizettek, a RAPAS pedig asztalokat és karbantartást biztosított. Viszont a polgármesteri hivatal kezdeményezésére az említett területen parkolók fognak épülni, így elkerülhetetlenné vált az árusok elköltöztetése.
Kevesen voltak ott
A műszaki igazgató tudomása szerint előzőleg írásban értesítettek minden érintettet, viszont vasárnap, a költöztetés napján mégis nagyon kevesen voltak ott közülük. Pedig így elkerülhették volna, hogy utóbb nehezen találják meg a dolgaikat, mint ahogy erre többen panaszkodtak. Ráadásul elvileg nem is hagyhattak volna ott semmit, a piacrendészet nem vállalja az éjszakai felügyeletet, tette hozzá az igazgató. Az árusoknak nem felelt meg a csarnok, azután amikor kint ajánlottak nekik egy másik helyet, úgy döntöttek, hogy mégis inkább a csarnokot választják. „Most azok az árusok elégedetlenek, akiket arrébb költöztettünk a csarnok átszervezésekor” – mondta az aligazgató, aki hangsúlyozta: az átszervezés dacára mindenki folytathatja a munkáját, senki nem marad asztal nélkül. Jelenleg a csarnoknak mintegy egyharmadát bérlik folyamatosan, tudtuk meg.
A virágárusok között ottjártunkkor nagy volt az elégedetlenség. „A lényeg, hogy itt nem árulunk. A kolléga három nap alatt 40 lejt keresett, ennyiből még az asztalt sem tudja kifizetni” – mondta az egyik árus. Az egyik termelővel, aki egyúttal árus is, telefonon beszéltünk. „Sötét, színtelen helyiség, oda senki nem megy be” – panaszolta Pető Noémi, hozzátéve, hogy a polgármesteri hivatalnál akart panaszt tenni, de még csak nem is fogadták.
 
Érdemtelen előny
 
Mint kiderült, mindemellett főként azt sérelmezik, hogy nem minden virágárust költöztettek a csarnokba, s így érdemtelen előnyhöz jutnak azok, akik kint maradtak – hiszen, aki vásárolni akar, először őket látja meg. Ráadásul mindez pont a halottak napját megelőző periódusban történt, amikor rendszerint a legtöbbet árulják. „Termelő vagyok, egyész nyáron dolgoztam, kétezer krizantémom van. Mit fogok tenni, ha a nyakamon marad? Már napok óta nem tudok aludni sem emiatt” – mondta egy másikuk.
Úgy tűnik, végül megoldódik a helyzet: pont ottjátunkkor hozta a hírt egyikük, hogy a vezetőség legújabb döntése szerint a koszorúárusok kivételével minden virágárust a csarnokba költöztetnek majd. Így nem jutnak érdemtelen előnyhöz a kinti árusok, s ők a maguk részéről így már belenyugodnának a változásba…
 
Neumann Andrea
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!