ERDON Helyi hírek

2010.09.30. 17:24

Egyre több település jut ivóvízhez

<p>Az Apaserv Rt. a településekkel közösen felvállalt saját finanszírozásból, vagy pályázat segítségével bővíti a megye településeinek ivóvízellátását a hosszú távú fejlesztési terv keretében.</p>

Az osztrák konzultáns cég már az ötödik változatát nyújtotta be a környezetvédelmi minisztériumhoz annak az európai unós pályázatnak, amely a csatorna-ás vízhálózat bővítését és felújítását, valamint a szennyvíztisztító telepek modernizálását célozza Szatmár megye településein, tájékoztatott Leitner János, az Apaserv Rt. igazgatója. Amennyiben elfogadásra kerül a pályázat, jövő év elején tenderre bocsátják a tervezett munkálatokat. A pályázat első három beruházásaként a szatmárnémeti szennyvíztisztító állomás modernizálásának befejezését, a szamosdobi vízmű modernizálását, valamint a Szamosdob és Nagykároly között haladó vízvezetékek felújítását valósítják meg. Ezek a munkálatok 2012 végéig kell befejeződjenek, a beruházások eredményeként a Nagykárolyi ivóvíz ellátás látványosan javulni fog.
Bővítik a szolgáltatást
Jelenleg a vállalat a Szatmárnémetihez tartozó Zsadányban, és Körtvélyesen folytatja a víz és csatornahálózat bővítését, folytatta Leitner. Az idén több településsel működtek együtt a vízhálózat bővítésében, Halmiban 1,5 km vízvezetéket fektettek le, jelenleg pedig a Kolcs községhez tartozó Dobrácsapátiban fektetik a csöveket. Idén a tervek szerint Batiz települést is hozzákötik a szatmárnémeti vízellátó rendszerhez. A pályázat keretében a megye városaiban 2013-ig fejezik be a csatorna-és vízhálózat bővítését. Az uniós elvárásoknak megfelelően 2018 végéig minden olyan településre ki kell terjeszteni a hálózatot, ahol a lakosság száma meghaladja a 2000-et. Az Apaserv Rt. azokon a településeken vállalja fel a szolgáltatást, ahol az önkormányzat igényelni fogja azt. A közeljövőben Vetésen, Mezőfényen, Kaplonyban, és Újvárosban fogják bővíteni a hálózatot. Az erdődi polgármesteri hivatal egy nagybányai céget bízott meg a vízhálózat bővítésére, de mivel gondok léptek fel a vízellátás terén, az Apaserv Rt.-t kérték fel a probléma orvoslására. A vállalat az elmúlt héten két új kutat helyezett működésbe, amellyel megfelelő szintre hozták a víznyomást a településen, fejezte be Leitner János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!