ERDON Helyi hírek

2010.09.02. 09:35

Beperli a Bihar Megyei Tanács a minisztériumot

<p>Nagyvárad - A napokban augusztus havi ülését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Az önkormányzati képviselő-testület úgy döntött, hogy beperli a Szállításügyi Minisztériumot egy korábban kibocsátott rendelete miatt.</p>

A Bihar megyei önkormányzat legutóbbi közgyűlésén úgy döntött a képviselő-testület, hogy beperli a Szállításügyi Minisztériumot, mivel Radu Berceanu tárcavezető figyelmen kivül hagyta a Megyei Tanács (MT) határozatát, és olyan rendeletet bocsátott ki, mellyel más személyeket nevezett ki a nagyváradi vasutas kórház igazgatótanácsába, mint akiket az MT kijelölt, hogy képviseljék a megyét. A testület korábban az RMDSZ-es Botházy Nándornak szavazott bizalmat, póttagnak pedig a liberális Laurenţiu Păşcuţi-ot kérte fel. Ezzel szemben a miniszteri rendelet két demokrata-liberális politikust, Dorin Corcheşt és Dorel Dumét helyezett az említett funkciókba.
 
A PDL tiltakozott
 
Ahogyan arra számítani lehetett, csupán a PDL-frakció tiltakozott a bírósági eljárás ellen. Ionel Avrigeanu ezt azzal indokolta, hogy július hónapban, azt megelőzően, hogy a képviselő-testület döntést hozott volna róla, Radu Ţîrle tanácselnök már jelezte a minisztériumnak, hogy Botházy Nándort és Laurenţiu Păşcuţi-ot fogják jelölni, amit azonban közgyűlés csak néhány nappal később erősített meg. "Mivel az adott pillanatban nem létezett tanácsi határozat, a miniszter hivatalból kinevezett két személyt", közölte a PDL-s frakcióvezető.
Carmen Soltănel jegyző viszont jelezte: a tárcavezető július 2-án délelőtt 10 órakor kérte, hogy délután 6 óráig szülessen meg a tanácsi rendelet. Ionel Avrigeanu ennek ellenére azon az állásponton volt, hogy jobb lenne tárgyalásos úton rendezni ügyet, tekintettel arra, hogy a tárcától várnak pénzt a repülőtér korszerűsítésére. "Ezt értsük úgy, hogy amennyiben nem pereljük be a minisztériumot, akkor megkapjuk az 5 millió eurót?" replikázott egy költői kérdéssel Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!