ERDON Helyi hírek

2010.09.27. 17:48

Az európai nyelvekkel és kultúrákkal ismerkednek

<p>Szatmár megye - Az Aurel Popp Művészeti Líceum diákjai és tanárai az idén egy újabb európai uniós projektbe kapcsolódtak be egy spanyolországi iskolával közösen.</p>

Az Aurel Popp Művészeti Líceum diákjai és tanárai az elmúlt évek során több európai uniós projektben vettek részt, más országok iskoláival közösen, melyek célja a kultúrák közötti párbeszéd, az idegen nyelvek gyakorlása, és ezáltal minél jobb elsajátítása. Tegnap az iskola tanárai bemutatták azt a három programot, amelyben az idén az iskola diákjai részt vettek, kétszer Törökországban, valamint Csehországban. Elmondásuk szerint az Európai Unió 27 tagországában 23 hivatalos nyelv létezik, melyek megismerésével más népek kultúrájába is betekintést nyerhetnek a fiatalok, ezáltal toleránsabbakká, nyitottabbakká válnak. Az első találkozóra Törökország Sivas városában került sor, amelyen török, osztrák, lengyel és romániai fiatalok vettek részt, a találkozó fő tevékenységeként pedig színdarabokat kellett eljátszaniuk a korrupció témájában. A következő projekttalálkozó a szintén törökországi Kutahyaban volt, ahol a spanyol, török, litván, és bolgár kultúrával ismerkedhettek a romániai fiatalok, de Csehországban is jártak a művészeti líceum diákjai, akik maguk számoltak be élményeikről. A találkozókon minden csapat bemutatta országának jellegzetes ételeit, hagyományos táncait, kultúráját.
 
Közös regényt írnak
 
A mostani tanévtől a líceum újabb két éves lefutású Comenius projektbe kapcsolódott be egy spanyolországi iskolával közösen, amellyel évek óta tartották a kapcsolatot, angol nyelven leveleztek egymással a diákok. A mostani projekt témája egy korábbi felmérésen alapszik, mely szerint szerte Európában egyre kevesebbet olvasnak, és írnak a diákok. A projekt célja, hogy a résztvevő 16-19 éves diákok egy közös regényt írjanak. Az első évben a fiatalok ifjúsági regényeket olvasnak majd, és ennek alapján a következő évben saját magukról készítenek majd portrét, amelyet egy közös regényben foglalnak össze anyanyelvükön, illetve az írásokat angol nyelvre is lefordítják. A projekt keretében a diákok meglátogatják egymás iskoláit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!