ERDON Helyi hírek

2010.09.28. 08:03

A szimbolikus tér visszahódítása

<p>Nagyvárad - Hétfőn nagyváradi EP-irodájában sajtótájékoztatót tartott Tőkés László európai parlamenti képviselő, EP-alelnök. Az egyik téma a váradi magyar utcanévtáblák kihelyezésének ügye volt.</p>

Sajtótájékoztatóján Tőkés László európai parlamenti alelnök a magyar közösség és a református egyház ellen irányuló provokációnak nevezte, hogy az önkormányzat megbízásából az elmúlt héten leszedték az EP-irodának is otthont biztosító ingatlan, valamint a várad-újvárosi kéttornyú templom faláról a magyar utcanévtáblákat. Jelezte: mindezt Brüsszelben sem fogja szó nélkül hagyni. Úgy vélte: az asszimilációs politika odáig fajult, hogy már a szimbolikus térből is megpróbálnak kiszorítani bennünket, azonban nekünk ezt nem szabad hagynunk, és vissza kell hódítanunk e teret. Történik mindez egy olyan városban, ahol egykoron a lakosság 80–90 százaléka magyar, illetve zsidó nemzetiségű volt. Ennek ellenére a városalapító Szent László király emlékét napjainkban egy jelentéktelen sikátor őrzi, ráadásul Sf. Ladislau névvel, mint ahogyan Dózsa Györgyből is Gheorghe Doja, Bodola Gyulából pedig Iuliu Bodola lett. „Ez olyan, mintha mi Ion Iliescut Iliescu Jánosnak neveznénk, de nem tesszük”, közölte.

Bírálatok

A volt püspök megítélésében azonban még ennél is szégyenletesebb, ahogyan az RMDSZ, Rütz Erzsébet helyettes ombudsman és Biró Rozália alpolgármester viszonyulnak az ügyhöz. Szerinte nem méltóak a tisztségre, amit betöltenek, és ezért sem érti, hogy miért választották meg, jelölték ki őket. Meglátásában Biró Rozália demagóg szavakat használt a Bethlen-emléktábla újraavatásánál is, Sárközi Zoltán helyi önkormányzati képviselő pedig „az opportunizmus kitűnő példája, aki most annak ellenére nemzetieskedik, hogy elárulta a polgári oldalt, és a pénzt osztogató RMDSZ-t választotta”.
Az elmúlt hétvégi SZKT-üléssel kapcsolatban Tőkés László megjegyezte: örül annak, hogy olyanok is vannak az RMDSZ-ben, akik gyökeres változást akarnak. „Reméljük, megszabadulunk az opportunistáktól és az árulóktól, és miután megtörtént az átvilágítás és az elszámoltatás, a romániai magyarság újra össze tud majd fogni, és új fejezet kezdődhet a történelemben”, fogalmazott. Hozzátette: rossz ómennek tekinti, hogy a következő kongresszust Nagyváradon fogják szervezni, mert „a Bihar megyei RMDSZ-szervezet a legromlottabb”.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!