ERDON Helyi hírek

2010.09.08. 12:41

A Szigligeti társulat készül haza

<p>Mivel az ígéretek szerint jövő februárra teljesen elkészül a nagyváradi színház felújítása, ezért a helyi Szigligeti színtársulat már a hazatérésre készül - jelentette ki Dimény Levente társulatvezető.</p>

A hazai kultúra általános helyzetképének elemzésével kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Dimény Levente a nagyváradi Szigligeti színtársulat művészeti vezetője. Gazdaságilag nehéz időszakokban először mindig a kultúrára fordított összegekből vágnak le, mert a kultúra úgymond nem termel monetáris profitot. Vagyis pont azt veri az ostor, amit nem kellene, mert a nehéz időkben éppen a kultúra mutat fel valamiféle túlélési reményt az emberek számára - fejtette ki véleményét Dimény Levente a kulúrára fordított anyagi források csökkentésével kapcsolatban. A társulatvezető elárulta, hogy a huszonöt százalékos fizetéscsökkentésről szóló megszorító intézkedés nyomán a váradi társulatban egyes, már évek óta a pályán lévő, évente legalább száz előadást játszó színészek fizetése mostmár nem éri el a nettó 500 lejt. Ez a súlyos anyagi helyzet máris éreztette hatásait a társulaton belül, ugyanis Herman Ferenc színművész elhagyta a színházat. Helyette azonban új színészt vett fel a társulat Varga Balázs személyében, aki az idén fejezte be a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió karának színész szakát. „Az összes szabad állásunkat elvesztettük, ezen kívül pedig hat százaléknyi létszámleépítést kellett végrehajtani a színházban. Ennek eredményeképpen tíz személy munkaviszonya szűnt meg az intézménnyel, de színészeket nem érintett a leépítés” - jelezte a társulatvezető.
 
Szolidaritás
 
A most kezdődő évad műsortervének ismertetésekor Dimény Levente hangsúlyozta azt, hogy ezúttal a terv kifejezés szó szerint értendő, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben semmi sem biztos. „Amit a megyei tanács produkciós költségre előirányzott az idén, az akkora, hogy nyilvánvalóvá vált: abból lesz előadás, amit ezen kívül összekaparunk” - fogalmazott Dimény Levente, hozzátéve, hogy ebben az évadban is a magánszféra támogatására számítanak. „Annál is inkább szükség lenne a magánszektor támogatására, mert a fenntartóinktól hiába várunk el nagyobb támogatást, hiszen etekintetben a közeljövőben sem várható változás.” A kedvezőtlen gazdasági helyzetet ellensúlyozandó a társulat nem emeli a tavalyi évadban érvényes bérlet- és jegyárakat, sőt, a társulat egy ajánlattal fordul az állami szférában dolgozókhoz. „Mivel őket is érinti a 25 százalékos fizetéscsökkentés, ezért a Szigligeti Társulat számukra huszonöt százalékos engedménnyel hírdet bérletet” - foglalta össze az ajánlat lényegét Dimény Levente.
 
Hazatérés
 
A nehéz gazdasági helyzet ellenére a társulatnak örömre is van reménye. Az illetékesek ígéretei szerint ugyanis 2011 februárjában befejeződik a színház épületének felújítása. „Most elhisszük azt, hogy a színház februárra elkészül, ezért ennek figyelembe vételével terveztük meg az évadot” - mondta Dimény Levente. De addig is, míg végérvényesen hazatérhet, a társulat alternatív helyszíneket kénytelen keresni előadásainak bemutatására, és az eddigieknél is több helyszínen játszik majd. A soron következő évad első előadását például a Szabadság mozi B termében mutatják be, míg a másik helyszín a színház színpada lesz, ahol Luigi Pirandello Hat szerep szerzőt keres című darabját viszik színre. A szilveszteri operettelőadást, a Fekete Pétert valószínűleg a Filharmónia termében játsszák. Az évad végén, vagyis jövő májusban, júniusban az egykori Transilvania mozi termében is tervez egy előadást a társulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!