ERDON Helyi hírek

2010.09.20. 10:59

A rendőrök is tiltakoznak

<p>A Bihar megyei rendőrök is bekapcsolódnak az országos tiltakozó akciókba. A nem sürgős esetekben elhalasztják a rendőri teendők végrehajtását.</p>

A kormány megszorító intézkedései nem kerülték el a rendőröket sem, akik emiatt bekapcsolódtak a hétfőn kezdődött, szakszervezetek által szervezett országos tiltakozó akciókba. Petru  Martin rendőrbiztos, a Bihar  Megyei  rendőrök  szakszervezeti képviselője ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta portálunkat, hogy a megyében a tendőrök tiltakozó akciója szeptember 24-ig fog tartani. Azon a napon nagyszabású tüntetést tartanak Bukarestben. Akkor a Cartel  Alfa  szakszervezet végrehajtó bizottsága fog dönteni a további teendőkről. „A tiltakozás lényege az, hogy csökkentjük tevékenységünket. Ha önt például egy héttel ezelőtt inzultus érte egy étteremben, és most jön feljelentést tenni, akkor azt a feljelentást el lehet halasztani egy héttel. Ugyanúgy: ha valakit tanuként akarnak meghallgatni egy ügyben, azt a személyt egy hét múlva is meg lehet hallgatni” - sorolta a rendőrbiztos azokat a példákat, amelyekben elhalasztják a rendőri teendők végrehajtását. Martin hozzátette, hogy minden sürgős esetben, és a 112 egységes hívószámon kért segítség esetében a rendőrök azonnal teljesítik kötelességüket. Arra a kérdésünkre, hogy nem tántorította-e őket el Vasile  Blaga belügyminiszter, aki azzal fenyegette a tiltakozó akcióban részt vevő rendőröket, hogy viselniük kell majd ennek jogi következményeit, Petru  Martin azt válaszolta, hogy a rendőrök nem sztrájkolnak, hanem tiltakoznak, márpedig ez utóbbihoz a törvény értelmében joguk van. „Vasile  Blaga az egyetlen miniszter, aki effajta nyilatkozattal állt elő. Egyetlen más miniszter sem adott ki ilyen jellegű komunikét” - mondta a rendőrbiztos, jelzeni kívánva ezzel azt, hogy megítélése szerint a rendőrök tiltakozása törvényes keretek között zajlik. A szakszervezeti vezető végezetül hozzátette, hogy Biharban mindazok a rendőrök részt vehetnek ebben a tiltakozó akcióban, akik tagjai a szakszervezetnek.

 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!