ERDON Helyi hírek

2010.08.24. 15:35

Zajlik az iskolaköltöztetés

<p>Nagyvárad - Kedden az RMDSZ-székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármester. A Partenie Cosma Gazdasági Főgimnázium javában zajló költöztetése és egyéb oktatásügyi témák voltak terítéken.</p>

Hírportálunk is többször beszámolt róla, hogy a közgazdasági líceumnak ki kell költöznie a Partenie Cosma/Nogáll utcai ingatlanból, mivel az épületet visszakapta a Vincés Nővérek Rendje, és használatra átadta a római katolikus püspökségnek. A Polgármesteri Hivatallal kötött bérleti szerződés lejárt, a restaurálásra kiutalt pénzösszeget pedig csak akkor folyósítják, ha a Szent László Gimnázium működik a létesítményben. Az önkormányzat és a tanfelügyelőség úgy rendezi az ügyet, hogy a Kolozsvári úti 66. és 106. alatti épületekbe költözteti a Partenie Cosma líceum román tannyelvű osztályait. 
Kedden Biró Rozália alpolgármester arról számolt be, hogy javában zajlik az áthurcolkodás. Az eddig a Kolozsvári út 66. szám alatt üzemelő Alexandru Roman iskolát teljes egészében átköltöztették a 106. szám alá. Utóbbi helyszínen felújításokat végeznek. Két-három termet újrameszelnek, és szeptemberben leaszfaltozzák 300 négyzetméteren az udvart. Ebben az épülettömben az új tanévben délelőtt és délután is lesz oktatás.
A 66. szám alatt 2 milliárd régi lej értékben eszközölnek javításokat (több osztálytermet kifestenek, rendbe teszik a padlózatot és mosdókat stb.). Többen azt kérték, hogy az ablakokat is cseréljék ki, azonban a beruházás összege (1 milliárd ROL) miatt erre csak jövőre kerül sor. Átalakítják az udvart és iskolabejáratot nyitnak a Körös felőli oldalon, egy leálló sáv révén. Ezzel párhuzamosan parkolót létesítenek a belső részen, a tanárok gépjárművei számára (10-14 hely). A munkálatok 600 millió ROL-ba kerülnek.
 
Visszautasított ajánlat
 
A római katolikus püspökség egy-két éves használatra felajánlotta a Partenie Cosma Főgimnáziumnak a Traian Lalescu épületet, ahol eddig a Megyei Tanács támogatásával sérült gyermekkel foglalkoztak, s mely szeptemberben visszakerül az egyházhoz, azonban a líceum vezetősége nem kivánt élni a lehetőséggel. Amúgy a Szent László Gimnázium átköltöztetésének a héten kezdenek neki, három járművel, és tíz önkormányzati alkalmazottnak, illetve öt, magánvállalkozóknál dolgozó rakodómunkásnak a segítségével. Valószínű, hogy a gazdasági líceum archívuma egy ideig még a Nogáll utcai ingatlan pincéjében marad, s egyeztetések folynak arról is, hogy a diákok milyen program szerint vegyenek részt a gyakorlati órákon.
Szintén oktatásügyi témakörben, Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyvárad-velencei Csemete magyar bölcsődében vannak még üres helyek. Hetven szülőnek küldött levelet, s eddig tizennyolc gyermeket irattak be a harminckét helyre. Jelentkezni, érdeklődni az ASCO székhelyén lehet (Városháza/Teleki utca 42. szám). Különben Pásztor Gabriella államtanácsos bevonásával dolgozik az RMDSZ azon munkacsoportja, melynek célja Várad magyar oktatási stratégiájának a kidolgozása, közép- és hosszú távra. Úttörőnek számítanak e téren, jelenleg a helyzetfelmérésnél tartanak, egy hónapon belül számolnak be az eredményekről.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!