ERDON Helyi hírek

2010.08.12. 15:45

Változna Körtvélyes arculata, ha folytathatnák a beruházásokat

<p>Bihar megye - Több megkezdett beruházás is félbe maradt, pontosabban pénzhiány miatt áll Érkörtvélyesen. Pedig ha ezek befejeződnének, a község egész más arculatot kapna, mondta Kovács Zoltán polgármester, aki kérésünkre megvonta az elmúlt hónapok, évek mérlegét.</p>

Kovács Zoltán negyedik mandátumát tölti Érkörtvélyes polgármestereként, a harmadik és a negyedik között volt négyévnyi „szünet”. Az aktuális mandátum feléhez érve megállapította, hogy a község arculata egészen másképpen nézne ki, ha siekerülne befejezni azokat a beruházásokat, melyeket a pénzhiány megakasztott, azokról már nem is beszélve, melyeket kedvezően bírálhatnának el azok a hivatalok, intézményekl, ahová ladták őket. A polgármester elsőként a vízhálózat kiépítését említi, amit a sok elöljáró által ismert 322–es programban sikerült elérni: Körtvélyes minden utcáján van fővezeték, ez 10.5 kilométert jelent, és mintegy 500 háztartás csatlakozott hozzá. Ugyanez mondható el a községhez tartozó Érvasadról is, ahol a „minden utca” kifejezés 6.5 kilométert jelent, ott 250–en csatlakoztak a hálózathoz. Ugyancsak az említett program keretében javítottak az utcák járhatóságán, több, mint 200 ezer lejnyi követ terítettek szét az utcákon, elérve azt, hogy ahol korábban szekérrel is alig lehetett eljárni, ott most a személygépkocsi is haladhat. Azok az utcák maradtak ki, ahol aszfaltozás várható, talán már jövő tavasszal.

Játszótereket létesítettek

Az említett aszfaltozás kivitelezése jelenleg a munka árverezési szakaszában van (a program egy évet ad a terv elkészítésére és a közbeszerzésre, újabb kettőt a gyakorlati kivitelezésre), Körtvélyesen 9.5, Vasadon 1.5 kilométernyi aszfaltot jelent. Körtvélyesen a tavaly már „foltozták” a központbeli úttestet, az említett aszfaltozás ellenben a vasútállomásig „kifutna”. Az utak mellett 1300 méteren javítottak járdákat, további 2.5 kilométeren pedig újat öntöttek. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, mindkét településen játszóteret adtak a gyerekek használatába nemrégen, és ugyancsak mindkét faluban a kultúrházak javítására is gondoltak. Vasadon az épület egyik termét sikerült egyelőre rendbe tenni, ahol internetes hozzáfárás is van, Körtvélyesen zajlik (beszélgetésünkkor még zajlott) a festés, a szalagpadló leterítése. Apropó, kultúrház, a községközpontba egy többfunkciós kulturális központot terveztek, melynek építése tavaly meg is kezdődött. Az idén meg leállt, tehetjük mindjárt hozzá, ennek oka pedig a pénzhiány. Az a pénzhiány, mely emelett több más beruházást is megakasztott, vagy éppen el sem kezdődhet miatta.

Építkeznének, csatornáznának...

Nagyjavításnak tervezték alávetni például a vasadi orvosi rendelőt, illetve azt a helyiséget, ahol az elöljáróság fogadóórákat tart, de az erre kijelölt pénz is „levágta” a gazdasági válság... Valószínűleg ugyancsak a pénziány az oka, hogy az iskola udvarára tervezett tornaterem ügye sem mozdul, annak ellenére, hogy a dokumentációt már régebben leadták. A már említett, jelenleg „pihenő” új kulturális központ mögött épülnének fel azok az ANL–lakások (30 lakrész), melyekre ugyancsak leadták a szükséges dokumentációt, ám visszajelzést nem kaptak. Hasonló csend övezi annak a 10 lakásnak az építési tervét, melyet a Helyi Tanács már jóváhagyott, a helyet is kijelölte. Két park (egy Vasadon, egy Körtvélyesen) létesítésére is pályázatot adtak le több, mint egy éve – a változatosság kedvéért erre sem kaptam még választ sem. Kaptak ellenben visszajelzést a közeli, de már a határon túli Penészlekkel a magyarországi kormányhoz benyújtott, a települések csatornázását célzó közös pályázatukra, de ez sajnos elutasítás volt. A szükséges dokumentáció meglétét kihasználva, a romániai szakminisztériumnak is elküldték a pályázatot – várnak a válaszra.

Focicsapatot szeretnének

A községhez tartozó mezőgazdasági utak feljavítására – összesen 14.2 kilométernyi útszakaszon – szintén pályáztak, ennek elbírálói a napokban tartottak terepszemlét, következik majd a döntés. Aki azt hiszi, hogy Kovács Zoltán nem tudott több olyan beruházát sorolni, ami pénhiányból adódóan megállt, az téved: szünetel a körtvélyesi óvoda tatarozása, és a vasadi iskola építése is. Mondjunk azonban jó hírt is, a községi sportpálya 500 ezer lejes modernizálása a nyertes pályázatok sorát gyarapítja. De, hogy azért ne legyen túl rózsás a helyzet, a kivitelezésre kiírt pályázat elbírálását három fellebbezés követte, ami hat hónapjába került az önkormányzatnak, ami mután megköthették a szerződést. A terv a pálya, lelátó, fürdővel ellátott öltöző létesítésére vonatkozik, és a polgármester azt is hozzátette, hogy bírják egy vállalkozó ígéretét, miszerint besegít majd abba, hogy a Helyi Tanáccsal karöltve egy focicsapatot is fenntartsanak. A labdarúgó pályán járva egy építkezési táblára lettünk figyelmesek.

Idősek otthona is épülne...

Ezzel kapcsolatban Kovács Zoltán elmondta: nem helyi befektetésről van szó, egy magyarországi állampolgár szándékozott ott idősek otthonát létesíteni. Az önkormányzat beleegyezését adta, a vállalkozó megvette a kiszemelt területet, bemutatta a tetszetős terveket, kifizette a szükséges illetékeket, majd abbamaradt minden. Tudtuk szerint bizonyos bankhitelek elmaradása okozta a lendületvesztést. Gondot jelent a körtvélyesi önkormányzatnak, hogy a vasadi bekötőút korszerűsítése fele részben még nem készült el, a kivitelező felé 650 ezer lejes adósságuk van, pontosabban az államnak, mivel a kormánypénzből zajlik a beruházás. A cég azonban az önkormányzatot citálta bíróságra, mint a szerződés aláíróját..

Hét végén Dinnyefesztivál

Érkörtvélyesen e hét végén zajlik a XI. Dinnyefesztivál. Ennek kapcsán kérdeztük meg a polgármester: milyen az idei dinnyetermés. A termelőkre nem volt jó év az idei, válaszolta Kovács Zoltán. Palántoláskor hideg volt, majd több hetes hideg esőzés következett, amit ugyancsak több hetes kánikula követett, ami „betette az ajtót” a palántoknak. Azok voltak szerencsésebbek, akik később fogtak a telepítéshez – az ő termésüket lehet megvásárolni már ezekben a napokban a körtvélyesi út mentén. De bármilyen is volt a termés, idén sem marad el a falunap névadójának „megünneplése”: vasárnap délután ismét lesz dinnyebemutató Érkörtvélyesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!