ERDON Helyi hírek

2010.08.27. 08:53

Változóban a vizsgarendszer

<p>A módosító szabályzat értelmében a súlyos idegrendszeri problémákkal küzdők, a cukorbetegek és a súlyos szívritmuszavarban szenvedők a jövőben nem kaphatnának jogosítványt.</p>

Éjszakai vezetés, településen belüli és lakott területen kívüli autózás próbákat kell teljesíteniük azoknak, akik jogosítványt akarnak szerezni a jövőben. Az egyelőre még csak tervezet szintjén létező módosítást azonban máris kifogásolják az oktatók, a közlekedésrendészet viszont üdvözli. A tervezett változtatások értelmében annak, aki vezetői engedélyt akar szerezni, a mostani kettőn kívül további vizsgákat kell teljesítenie: településen belüli, lakott területen kívüli, illetve éjszakai vezetés. A tervezet tartalmazza továbbá azt is, hogy a jövőben – a gyakorlati vizsga előtt – a vizsgázónak (kategóriától függetlenül) le kell ellenőriznie az általa vezetett jármű műszaki állapotát is. Mielőtt a volánhoz ülne, a leendő autóvezetőnek bizonyosságot kell szereznie afelől, hogy a fékrendszer működőképes, az gumiabroncsokban megfelelő a nyomás, illetve az olajszint és a hűtőfolyadék állapotát is ellenőriznie kell. A tájékoztatásban az is szerepel, hogy az elméleti és gyakorlati vizsgát különböző napokon szerveznék meg, a vizsgabelépőre pedig vonalkódot nyomtatnának. A módosító javaslatban szerepel az is, hogy az elméleti vizsgát számítógépes rendszer segítségével lehet letenni, igény szerint anyanyelven is. Zazula Béla, az első magyarul is oktató szatmári autósiskola vezetője elmondta, hogy a tervezett módosításokat Szatmár megyében már alkalmazzák. A gépjárművek műszaki állapotának ellenőrzését gyakorlati vizsgán kérik a vizsgáztató rendőrök. Az sem számít újdonságnak, hogy számítógépes vizsgarendszer lesz, hisz megyénk az elsők között volt, ahol ezeket bevezették. Az oktató elmondta, hogy a minimális műszaki ismeretek szükségesek, így biztonságosabbá válhat a közlekedés.

Kizárják a betegeket
Az epilepsziásoknak bizonyítaniuk kell, hogy immár tíz éve tünetmentesek, és nem állnak gyógyszeres kezelés alatt ahhoz, hogy jogosítványt szerezhessenek. A súlyos mentális zavarban szenvedők szintén nem juthatnak vezetői engedélyhez, ugyanakkor a cukorbetegek külön orvosi engedéllyel kaphatnak jogosítványt, amennyiben gyógyszeres kezelés alatt állnak. Ugyanezek a feltételek a szívritmusszabályozóval rendelkező igénylők esetében is. Szintén előzetes orvosi véleményezésre szorulnak azok, akik vérnyomásproblémákkal küzdő személyek, illetve a korábban infarktuson átesettek is. A testi fogyatékkal élőknek az orvosi szakvéleményen kívül a gyakorlati teszt eredményére is szükségük van, amennyiben jogosítvány megszerzésén gondolkodnak. A szakvéleménynek tartalmaznia kell azt is, milyen módosításokat kell végrehajtani a járművön, illetve azt is, ha a vizsgált személynek ortopéd eszközt kell használnia a biztonságos vezetéshez. A problémás kontrasztlátásban vagy kettős látásban szenvedő igénylők egyáltalán nem kaphatnak jogosítványt. A súlyos veseelégtelenségben szenvedő, veseátültetésen átesett igénylők viszont autózhatnak, amennyiben betegségük nem befolyásolja autóvezetési képességüket. A függőségükből kigyógyult alkoholisták szintén csupán orvosi igazolással, meghatározott ideig tartó absztinenciát követően juthatnak jogosítványhoz, a drogfogyasztók azonban egyáltalán nem vezethetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!