ERDON Helyi hírek

2010.08.02. 16:36

Támad a fuzárium

<p>A hosszan tartó esőzések következtében a kukoricatáblák nagy részén rohamosan támad a legveszélyesebb kukoricabetegség, a fuzárium.</p>

 A különböző gombák által okozott penészbevonat megjelenése a kukoricacsöveken meglehetősen gyakori, főleg csapadékos idő esetén — tájékoztat Fodor István mérnök. — Sokféle gomba telepedhet meg, melyek közül a hírhedten toxintermelő Fusarium-fajok a legveszedelmesebbek. Ezek parazitaként támadják meg a kukoricacsövet. A fertőzés viszonylag szűk időintervallumban következik be, mivel csak a teljesen friss, fiatal bibeszálak érzékenyek a fertőzésre. A fertőzés ezek után a cső csúcsától halad az alap felé és bele hatol a csutkába is. A sebparaziták sebzés híján képtelenek megtámadni az egészséges kukoricacsövet. A fertőzés időpontja is a sérülés időpontjától függ.
Gyakorisága és tünetei

A fuzáriumos csőpenészedés mindenütt előfordul amerre kukoricát termesztenek — folytatja Fodor. — Nedves, csapadékos évjáratokban sokkal nagyobb a jelentősége. A fertőzött termés mennyiségileg is kevesebb, mint az egészséges növények termése, de a fuzáriumos csőpenészedés esetén a minőségi kártétel a jelentős. A kórokozó gombák által termelt mikotoxinok révén a termés mind emberi fogyasztásra, mind pedig állati takarmányozásra alkalmatlanná válhat, gyakorlatilag eladhatatlan lesz. A kórokozók a csővéget támadják meg. A friss, fiatal bibeszálat fertőzik meg és a fertőzés folyamatosan halad a cső töve felé. Fontos tudni, hogy a fertőzés mindig előrébb jár, mint a vizuálisan észlelhető tünetek. A cső szinte összemegy, a szemek kissé fakó szalmasárga színűek lesznek. A szemek között nehezen észlelhető, vékony, sötétvörös penészbevonat jelenik meg. A csövet bárhol megtámadhatják, ahol sérülés éri. Mégis a leggyakoribb a csővégről kiinduló penészesedés, mivel a bibeszálakat és a fiatal szemeket általában ezeken a helyeken károsítják különböző rovarok, leggyakrabban a gyapottok bagolylepke hernyója. A szemek közt, de a szemeken is vastag, messziről is jól látható fehéres, halványrózsaszín penészbevonat keletkezik.

Védekezés
 
A fuzáriumos csőpenészedés ellen vegyszeres védekezéssel nem lehet eredményt elérni. A genetikai védekezés ez ellen a betegség ellen jól kiforrott, sok rezisztens, vagy legalábbis nem túlzottan fogékony fajta, hibrid van forgalomban. A fajták csőpenészedéssel szembeni rezisztenciájáról minden EU-tagállamban a Leíró Fajtajegyzékből lehet információt meríteni. A gondos, jól kivitelezett talajművelés rendkívül fontos. Ha a tarlómaradványokat jól leszántjuk, a fertőzési nyomás sokkalta kisebb lesz. Ez természetesen a szomszédos táblák vonatkozásában is igaz! Egyes fajok nagyon invázív kórokozók, még a tarlómaradvánnyal borított földektől nagyobb távolságban is képesek számottevő kártételt képezni — tette hozzá a mérnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!