ERDON Helyi hírek

2010.08.27. 08:38

Szüreti szezon előtt Halmihegyen

<p>Szatmár megye - Halmihegyen néhány nap múlva - a korai szőlőfajták leszedésével - elkezdődik az idei szüreti szezon. Az elmúlt időszak napsütéses, meleg időjárása elősegítette a korai szőlőfajták beérését.</p>

Tegnap Halmihegyen jártunk, hogy a szüreti szezon beállta előtt nézzünk szét a gazdák szőlőskertjeiben. Incze Lajost, Halmi község polgármesterét is a helyszínen találtuk, aki nyári szabadságának utolsó napjait is Halmihegyen tölti. A polgármester lapunknak elmondta, ha a jelenlegi száraz, napos, meleg időjárás még kitart, akkor szeptember hónap első napjaiban a zalagyöngye csemegeszőlő leszedésével elkezdődik az idei szüret a településen.

Új telepítésű szőlők

Incze Lajos ottjártunkkor jó néhány olyan szőlőskertet mutatott meg, amelyek mind új telepítésűek, ápoltak, gondozottak, látszik rajtuk, hogy tulajdonosaik valódi eredményt várnak az idei szüreteléskor. „Az elmúlt két évben megszaporodott  azoknak a szőlősgazdáknak a száma, akik sikeres EU-s pályázataik révén új telepítésű szőlősöket hoztak létre” - fejtette ki a polgármester hozzátéve, hogy főleg a cabernet sauvignon szőlőfajtából van egyre több új telepítésű a halmihegyi szőlőskertekben. Halmi község elöljárója példaként külön kiemelte az egyik szőlőtermesztő családot, a Halmiban lakó Mike családot, akik jelenleg 5 hektáron termesztenek szőlőt a hegyen, és akik egy nemrég elnyert EU-s pályázatnak köszönhetően további 7 és fél hektárnyi új szőlőst fognak telepíteni.

Értékesítési gondok

A polgármester sajnálattal állapította meg, hogy bár a halmi nagygazdák mindent megtesznek azért, hogy csak minőségi szőlőfajtákat termesszenek, ám az általuk készített kiváló minőségű borokat - nagy mennyiségben - egyelőre nincs hol értékesíteniük. „Ismerek jó néhány olyan nagygazdát a településen, akiknek a tavaly elkészített, nagyon jó minőségű boruknak  több mint a fele még értékesítésre vár” - fogalmazott Incze Lajos, aki szerint minél hamarabb létre kellene hozni egy olyan széles körű stratégiát, amely elősegíti a hazai borok piacának felkutatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!