ERDON Helyi hírek

2010.08.28. 17:36

Szolidaritással az erdélyi árvízkárosultakért

<p>RMDSZ-es kormánytisztviselők, önkormányzati képviselők adakoztak az erdélyi árvízkárosultak megsegítésére.</p>

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, Borboly Csaba Csík Területi RMDSZ elnök és Mihók Péter gyimesközéploki polgármester augusztus 27-én sajtótájékoztatón számolt be a csíkszeredai megyeházán annak a gyűjtésnek az eredményéről, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezett az erdélyi árvízkárosultak megsegítésére.

 A lehető legjobbkor jött az az azonnal elérhető, közel 200000 lej értékű anyagi támogatás, amelyet a július elején elindított gyűjtésben az RMDSZ országos, helyi és kormányzati tisztségviselői, parlamenti és önkormányzati képviselői adományoztak az erdélyi árvízkárosultak megsegítésére, derült ki a sajtótájékoztatón.
A sajtótájékoztatón Borboly Csaba kitért arra, hogy a befolyt összeget az áradások által leginkább sújtott Fehér, Hargita, Kolozs, Kovászna és Szilágy megye között osztják el, holott az RMDSZ által megszervezett gyűjtésben részt vettek az Arad, Máramaros és más megyei RMDSZ-szervezetek is.
Hargita megye 63 000 lej támogatásban részesült, és bár nem mérhető a kilátásban levő kormánytámogatásokhoz ez az összeg azonnal elérhető és jókor jön a helyi tanácsoknak. A megyére leosztott összegből Csík terület 26 000 lejt kapott, amelyből Gyimesközéplok és Gyimesfelsőlok egyaránt 8670 lej, a Kászonok pedig 8660 lej támogatásban részesül – részletezte a Borboly Csaba hozzátéve, hogy Hargita megyében csupán a közvagyont (utak, hidak) ért károk értéke meghaladja a 66 millió lejt, azaz 15 millió eurót.   
Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter szerint az RMDSZ már az első árvizekkor szolidaritásra kért fel minden parlamenti, országos és területi RMDSZ tisztségviselőt. – Azt akartuk, hogy ne csak ünnepléskor legyen köztünk szolidaritás, hanem a bajban is, és nincs olyan tisztségviselő, aki nem tett eleget az országos felszólításnak. Az adományok szétosztásáról az Ügyvezető Elnökség a szövetségi elnökkel és a szövetség területi képviselőivel együtt döntött – ismertette Kelemen Hunor.
Mihók Péter gyimesközéploki polgármester szerint a lehető legjobbkor jött a támogatás, mivel a fizetésképtelenség szélén álló helyi tanácsot a kivitelező vállalatok már a híd gyanánt lefektetett betoncsövek eltávolításával fenyegették. Az adományok közvetve két falut mentettek meg az elszigeteltségtől, mivel éppen fedezik az utak járhatóságát javító, kotrógépes munkálatok egy részét, és annak a két darab 1,8 méter átmérőjű betoncsőnek az árát, amelyekkel Borospatakát és Kápolnáspatakát kapcsolták össze a községközponttal. A jövőben fahidak helyett ezt a megoldást fogják alkalmazni – mondta a polgármester.          
Az adományból Csík térségen kívül ugyancsak 26 000 lej jutott Udvarhely térségnek, Gyergyó térség árvíz sújtotta településeinek pedig 11 000 lejt osztottak le.
Hargita megyében még folyik az árvízkárok elhárítása és számos helyi tanácsnak vannak még kifizetetlen számlái, amelyek törlesztésében Hargita Megye Tanácsa is segít de a várható kormánytámogatásokra is szükség lesz.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!