ERDON Helyi hírek

2010.08.05. 12:59

Sokba kerül a korszerűtlen közvilágítás

<p>Bihar megye - Az érmihályfalvi Helyi Tanács legutóbbi ülésén tájékoztató hangzott el a város közvilágításának helyzetéről. Mint kiderült, az évek óta csak javítgatott rendszerre ráférne a felújítás.</p>

A tájékoztató felvezetésében Kovács Zoltán polgármester elmondta, hogy a hálózaton mintegy öt éve nem hajtottak vége komolyabb javítást, csak olyan „toldás–foldásokra” futotta, ezek azonban csak rövid távú megoldást jelentenek, és így tulajdonképpen többe is kerülnek, amit a jelen gazdasági helyzetben nem lehet megengedni. Sokszor kell javítgatni, izzókat cserélni, olyankor nappal is égnek a lámpák, a lakosok pedig értetlenül nézik: miért világítanak nappal?! Hozzátette: külön fejezetet érdemelne, miként lehet együttműködni az áramszolgáltatóval, aki „állam az államba”–módon viselkedik, pedig tisztázni kellene, hogy míg a vezetékek és az oszlopok az ő tulajdonában vannak, addig az oszlopok által elfoglalt terület az önkormányzaté, amiért nem fizet.

Tervezet korszerűsítésre

Kiegészítésként Brezina Emőke főkönyvelő hozzáfűzte, hogy az első félévben 131.388 lej közvilágítási villanyszámlát, illetve 60.159 lej javítási költséget fizettek ki. A gyűlésen jelen volt Pál Vencel, annak az Inter–Pal Servicii nevű cégnek a vezetője, mellyel az önkormányzat együttműködik. A szakember elmondta: a közvilágítási hálózatot pillanatnyi állapotában működtetni pazarlás, igen „megérett” a korszerűsítésre, melynek kivitelezésére egy tervezetet is bemutatott.

A fél összeget hiteleznék

A városban 627 közterületi világítótest van, ezeknek fele nevezhető elfogadhatónak. Van 235 úgynevezett „tányér égő” (tányér–szerű fedél alatt van az égő), melyek 125 watos égőikkel évi 34.216 lejt emésztenek fel. Ezek cseréje lenne a legégetőbb, az említett összeg 9027 lejre lenne lefaragható! Az ehhez szükséges befektetés mintegy 61 ezer lejre rúgna, ennek felét az említett cég hajlandó lenne megelőlegezni a városnak. Mint elhangzott, a hálózat korszerűsítését a jövő év első felére mindenképp be kellene tervezni a város költségvetésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!