ERDON Helyi hírek

2010.08.06. 07:45

Német nyelvű színházi előadás

<p>Nagyvárad - Friedrich Dürrenmatt A vak című darabját német, osztrák és román amatőr színészek mutatták be szerda este a Moszkva kávézó udvarán.</p>

Sokan voltak kíváncsiak szerda este, a Moszkva Kulturális Egyesület által működtetett kávézó udvarán bemutatott amatőr színházi előadásra. Friedrich Dürenmatt A vak című drámáját Till Breyer rendezésében Romániában önkénteskedő külföldi fiatalok, illetve itteni egyetemisták adták elő, név szerint Camelia Birta, Artur Gyalai, Ioana Mihele, Lena Nickel, Dumitru Vlad, Jan Vollmer és maga a rendező, Till Breyer, aki a Nagyváradi Állami Egyetem előadó tanára. A színművet két nyelven – németül és románul – adták elő az ambiciózus fiatalok. Tudni érdemes, hogy szövegének egy részét ebből az alkalomból fordította le román nyelvre a trupp három tagja, ezért ilyen formában akár ősbemutatónak is tekinthető.

Még megtekinthető

Az alternatív környezet találó díszletként szolgált az egyébként a harmincéves háború idején elpusztított képzeletbeli német államban játszódó drámának. A romos vár, melyben a vak, de mégis boldog király uralkodik megtestesíti mindazt, amit ambivalens világunk hordoz magában: a valóság elől elmenekülő ember szánalmas elvakultságát, ugyanakkor a hite mellett minden körülmények között kitartó és helytálló egyén nagyságát. Az ingyenes előadást még pénteken is megtekintheti a nagyérdemű a Moszkva utca 8. szám alatti Moszkva Kávézó udvarán, este fél 9 órai kezdettel.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!