ERDON Helyi hírek

2010.08.04. 17:16

Négyen haltak meg a közutakon

<p>Szatmár megyében hét súlyos baleset történt az elmúlt tíz nap során, melynek négy halott és két súlyos sérült az eredménye. A legtöbb balesetet a gyorshajtás vagy az ittas vezetés okozta.</p>

Szatmár megyében az elmúlt tíz nap során hét komoly baleset történt, melyek során négy személy életét vesztette, ketten pedig súlyos sérülésekkel kerültek kórházba. Ez a statisztika azért is rémisztő, mert Szatmár megyében az első hat hónap alatt 56 súlyos közlekedési baleset történt, melyben 21-en vesztették életüket és 48-an sérültek meg súlyosan. Az első halálos áldozatot követelő baleset július 27-én Gombáspusztán történt, ahol egy személy vesztette életét. Augusztus elsején a délutáni órákban Túrterebesen történt halálos áldozatot követelő közelekdési baleset, amikor apja és fia együtt veszítették el életüket, miután egy gépjármű elsodorta őket. Augusztus harmadikán egy 29 éves fiatal fodrásznő halt szörnyet, amikor gépjárművével frontálisan ütközött egy busszal. A két súlyos sérült, egy 65 éves nő és egy egyhónapos csecsemő pedig Petén, augusztus másodikán történt közlekedési baleset áldozatai.
A megsokasodott közlekedési balesetek okán megkérdeztük Zazula Bélát, szatmárnémeti magyar nyelvű autósiskolájának oktatóját arról, hogy mi állhat a balesetek hátterében. Az oktató meglátása szerint az elmúlt napokban bekövetkezett balesetek többségét a nagy sebesség okozta. A törvény túlságosan elnéző, mivel a gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kiszabható maximális börtönbüntetés 7 év, de nagyon kevés az az eset, amikor letöltendő szabadságvesztésre ítélnek valakit e vétség miatt, legtöbben felfüggesztett börtönbüntetéssel megússzák a procedúrát. Ennek ellenére felelősségteljesen kell viselkedjen minden gépjárművezető, amikor autót vezet, hiszen egy apró figyelmetlenség miatt is tragédiák történhetnek. Zazula hozzátette, hogy sokan nagyon erős, jó autókat vezetnek nagy sebességgel, de hiányzik a megfelelő tapasztalat és a magabiztosság ehhez, és azt sem kell elfelejteni, hogy megyénkben nincsenek jó utak a száguldásokhoz.


Jó tanács
Nyáron statisztikailag több baleset történik, mint a többi évszakban, mivel ilyenkor többen vesznek részt a közlekedésben, és ilyenkor a nappalok is hosszabbak, tehát több ideig tartózkodunk a szabadban, az utakon. De a nyári meleg is fokozott stresszhelyzetnek veti alá az embereket, melynek hatására jobban sietnek és ingerültebbek is. Jótanácsként Zazula annyit mondott, hogy lassabban kell közlekedni, nyugodtabbnak kell lenni vezetés közben, ugyanakkor nem kell feltétlenül autóval közlekedni, főleg rövid távolságok megtételekor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!