ERDON Helyi hírek

2010.08.04. 09:09

Nemzetközileg körözött férfi és afgánok a határon

<p>Bihar megye - Afgán határsértőket fogtak el Cséffa mellett, ugyanakkor egy nemzetközi körözés alatt álló románt vettek őrizetbe Borsnál. Mindannyian illegálisan akartak átkelni az országhatáron.</p>

Egyre több olyan személyt fognak el Biharban, akik nem a saját személyigazolványuk felmutatásával próbálnak kijutni az országból, vagy bejutni ide. A napokban már beszámoltunk egy ilyen sorozatról, amikor Moldova köztársaságbeliek próbálkoztak, de az elmúlt hónapokban rengeteg más ilyen esetről is írtunk. A legújabb egy románé: a 36 éves B. Cristian próbálkozott ezúttal más személyijével.

Rontott a helyzetén

B. Cristian ellen 2004 óta nemzetközi körözés van érvényben. Minősített lopás miatt ugyanis börtönbe kell vonulnia, de azóta bujkál a hatóságok elől. Augusztus 2-án 21.30 óra tájban jelentkezett az országba való belépésre a borsi határátkelőnél. Egy Citroenben utazott, és román személyit mutatott fel, amely bizonyos P. I. Marian nevére volt kiállítva. Simuţ Cătălin Dumitru, a megyei határrendészet szóvivője tudatta: munkatársainak egyből feltűnt, hogy a személyit részben meghamisították. Így alaposabb ellenőrzést rendeltek el, s kiderült, hogy valójában körözött személlyel van dolguk. B. Cristiant elfogták, és immár nem csak régebbi bűncselekményeiért kell felelnie, hanem újabb büntetőeljárásokat indítottak ellene okirathamisítás, illegális határátlépés kísérlete miatt.

Ezzel szinte egyidőben a körösgyéresi határrendészeknek is akcióba kellett lépniük. Cséffa mellett ugyanis három olyan férfire figyeltek fel, akik gyalogosan közelítették meg éppen az államhatárt. Megállították őket, ám nem tudták megmagyarázni, mit keresnek a határsávban, és iratok sem voltak náluk. Bekísérték őket, ahol megállapították, hogy mindanyian Afganisztánból származnak. Tolmács segítségével kihallgatták őket, s az afgánok azt vallották, még a múlt hónapban indultak útnak Görögországból Bukarestbe. Onnan jöttek Biharba. Itt egyszerűen térkép segítségével jutottak el Cséffára, további céljuk pedig az volt, hogy még Nyugatabbra szökjenek. Ellenük is eljárás indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!