ERDON Helyi hírek

2010.08.22. 15:27

Művét igazolta a történelem

<p>Nagyvárad - Augusztus 20-án, pénteken délután ünnepi szentmisét tartottak a nagyváradi Bazilikában. Mahajduda János káplán prédikált, és kihelyezték tiszteletadásra az Erdő Péter bíborostól kapott ereklyét.</p>

Szent István királyunk áldott ünnepén az alkalomhoz méltó szentmisét tartottak a nagyváradi Bazilikában. Az evangélium Szent Máté könyvéből szólt, Mahajduda János segédlelkész prédikált. Szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet: augusztus 20-án Szent Istvánra emlékezünk, okkal ünnepel a nemzet, hiszen vele indult el keresztény, istenes életünk. Ahogy a többi népnek, a magyarnak is sok vezetője, elöljárója volt az évszázadok folyamán, olyanok is, akikről elfeledkeztünk, s olyanok is, akikre, ha tudunk, emlékezünk. Joggal nem felejtettünk el első szent királyunkat, hiszen olyan alkotott, melynek gyümölcseit a mai napig élvezzük. Országot alapított, nemzetet nevelt és formált, beillesztette a magyarokat a keresztény népek közé, igaz erkölcsre tanít bennünket. Művét igazolta a történelem, bizonyíték erre, hogy még mindig létezünk, annak ellenére, hogy nálunk sokkal nagyobb népek tüntek el az idők viharaiban, süllesztőjében. Remények és csalódások, örömök és fájdalmak, sikerek és kudarcok közepette élte küzdelmes életét, acélemberként igazodási pont volt a hívők és a hitetlenek számára egyaránt.
 
Utat mutatott
 
Szent István olyan igaz ember volt, aki nem csupán utat mutatott, hanem maga is ezen járt, példakép kellene legyen valamennyi kor vezetői számára. Bibliai ember volt, aki sziklára építette házát, most rajtunk múlik, hogy milyen lesz a jelenünk és a jövőnk, hangsúlyozta a tisztelendő. Őseink az elmúlt ezer évben megtették a kötelességünket, a kérdés az, hogy mi tudunk-e magasztos célunkat kitűzni magunk elé, merjük-e vállalni Szent István hitvallását, örökségét, Isten iránti elkötelezességét. "Segítsen az égből az imádsága, hogy a ránk váró feladatokat hitelesen és áldozatosan, a jövőnkért, a népünkért és a hazánkért való felelősségünk tudatában tudjunk megoldani és elvégezni", kérte a káplán.
A szentáldozás után a jelenlevők hódolatukat fejezték ki az Erdő Péter bíborostól kapott ereklye előtt.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!