ERDON Helyi hírek

2010.08.06. 08:03

Költséges az állattetem-szállítás

<p>Szatmár megye - Az önkormányzatoknak nehézséget okoz az állattetemek elszállíttatása, amióta az állam nem hajlandó kifizetni ezeknek költségeit.</p>

Daniel Balogh, Királydaróc község polgármestere szerkesztőségünknek arról számolt be, hogy az önkormányzatuk számára is egyre nehezebb az elhullott állattetemek elszállíttatása a község területéről, mivel az állam nem fizeti tovább a szállítási költségeket. Így ennek a problémának a megoldása is a polgármesteri hivatalok nyakába szakadt.

Monopol helyzetben

Romániában egyetlen cégnek van engedélye az állattetemek elszállítására, amely megfelelő krematóriumokkal is rendelkezik – kezdte beszámolóját a polgármester – így egyedül csak velük tudunk szerződést kötni. Korábban ezeknek költségeit az állam fedezte, de amióta a mi gondunk lett, azóta egyre nehezebben tudjuk megoldani ezt a problémát a hatalmas összegű számlák miatt. Királydarócon az elmúlt másfél hónap alatt összesen hat állat – öt szarvasmarha és egy ló – hullott el, tehát átlagban minden hétre jutott egy. Ezeknek elszállíttatási költsége megközelíti a 15 000 lejt. „Egy szarvasmarha elviteléért 2 558 lejt számlázott ki a polgármesteri hivatal számára a bukaresti illetőségű Protan vállalat, amelynek legközelebbi munkapontja Dézsen található” - fejtette ki Balogh, aki felháborítónak tartja, hogy ezzel a problémával senki nem törődik. Mint köztudott, elásni nem lehet az elhullott állatokat, mert a törvény szigorúan tiltja és sorozatszám alapján amúgy is nyílván vannak tartva az állategészségügyi igazgatóságon. De ha elhullanak, pénzt senki sem biztosít az elszállításukra. „Az elmúlt hetekben az állam hatalmas összegeket vont meg a mi önkormányzatunktól is, megbénítva ezzel mindazokat a sürgős munkálatokat és fejlesztéseket, amelyeket haladéktalanul el kellett volna végeznünk még ebben az évben” - panaszolta a polgármester hozzátéve, hogy az elhullott állatok elszállíttatására meg aztán végképp nincs semmilyen anyagi forrásuk. Ha viszont nem fizetik ki időben a számlákat, a monopol helyzetben lévő cég legközelebb nem lesz hajlandó elszállítani a tetemeket. „Ez egy ördögi kör, a kezünk meg van kötve, miközben ez a szállítási cég rövid időn belül eurómilliárdossá válik” - mondta felháborodva a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!