ERDON Helyi hírek

2010.08.05. 08:20

Ügyészségi eljárás a Székely Gárda tagjai ellen

<p>Hargita megye - A Magyar Gárda Mozgalom Wass Albert Zászlóalj Székely Szakasza idén tavasszal, április 6-án bejelentett figyelemfelkeltő akciót hajtott végre, amelyben három személy Csibi Barna, Szőcs Tibor és Puskás András Miklós vettek részt.</p>

Az akció során egy fából készült pannót helyeztek a csíkszeredai Nagyrét utca 16. szám mellé, amelyre a következő szöveget tartalmazó plakátot ragasztották: „Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!”. 

Az akció miatt a romániai Hargita Megyei Törvényszék mellett működő Ügyészség 2010. július 29-én kelt határozatában közli, hogy az ügyészség bűnügyi eljárást kezdeményezett az akcióban részt vevő három személy ellen feltételezhetően hátrányos megkülönböztetésre való felbujtás vádjával, valamint egy fasiszta, rasszista vagy xenofób karakterű szervezet bejegyzése miatt.

Az érintettek furcsállják, hogy több hónap elteltével vádolják meg őket egy engedélyezett akció miatt, ahol semmiféle rendbontás nem történt. Nyilatkozatban a Székely Gárda Egyesület a többi között kifejti: „Meggyőződésünk, hogy a Románia alkotmányában és a nemzetközi jogrendben is szentesített véleménynyilvánítási szabadság jogunkba nemcsak a pozitív, hanem a negatív véleményünk kinyilvánításának joga is beletartozik, nemcsak a tapsolás, hanem a pfújolás joga is alapvető emberi jog... Ugyanakkor érvényesítettük azt a fogyasztóvédelemből ismert alapvető fogyasztói jogot, amely szerint minden fogyasztót megillet a vásárolni óhajtott termékeket célzó teljes körű informálás, amely optimálissá teszi a vásárlást” – áll a Székely Gárda Egyesület közleményében.

Szőcs Tibor, a Székely Gárda Egyesület elnöke az üggyel kapcsolatban elmondta: az áprilisi akciójukkal arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az emberek ne a multiktól, hanem a helyi kiskereskedőktől vásároljanak. Szőcs: a késői bűnügyi eljárást megfélemlítő intézkedésnek tartja, az Eminescu utca névváltoztatása, valamint az általuk szervezett autonómiafórum miatt. Akcióikról az elmúlt napokban a helyi román sajtóban lejáratókampányt is folytattak – fogalmazott a Székely Gárda Egyesület elnöke, aki úgy gondolja, azért támadják őket, mert ki merik ejteni az autonómiát és a függetlenséget.

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, törvényes keretek között szeretnének működni, de egyesületük bejegyzését már másodjára utasítják el, pedig állítása szerint semmilyen rasszista tevékenységet nem folytatnak.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!