ERDON Helyi hírek

2010.08.24. 14:36

Falunap a Bélavár „árnyékában”

<p>Bihar megye - Várasfenes kijáratánál, a IV.Béla király által épített vár mellett tartották meg falunapot, mely idén egy délutánosra sikeredett. Köszöntötték az aranylakodalmas párokat is.</p>

A Bélavár romjai közelében, a várhegy alatt tartották meg az elmúlt hét végén az ötödik várasfenesi falunapot. A program Ioan Man polgármester köszöntőjével kezdődött, majd megünnepelték azt a 11 házaspárt, akik ötven évvel korábban kötöttek házasságot. A polgármester köszöntő beszédében arra próbált meg választ kapni, mi lehet a hosszú együttélés titka, majd tréfásan saját példáját említette, miszerint eddig kétszer nősült, de a két feleségével sem tudott összesen két évet leélni, rövidesen megpróbálkozik harmadszor is. Az ünnepeltek a kétnyelvű oklevél mellé 500 lejes pénzadományt is kaptak.
 
Újra építkezni
A szónokok sorában – a Nemzeti Liberális Párt politikusai mellett – ott volt Szabó Ödön is. Az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke gratulált az aranylakodalmosoknak, majd a polgármesterhez intézve szavait megjegyezte, hogy ezek szerint nem csak a pártszíneket, de a feleségeit is gyakran „cseréli”... Hozzátette: a Megyei Tanács az elmúlt héten utalt ki 1.2 millió lejt a falu vízhálózatának befejezésére, hangsúlyozva, hogy bár a legutóbbi szavazáson nem az RMDSZ polgármesterjelöltjét választották újra, a szervezet azért nem feledkezik meg a település magyarjairól. Újra fel kell építeni az utóbbi időben lerombolt dolgainkat, hogy a magyarságnak ebben a térségben is legyen újabb ezer éve, fejtette ki Szabó Ödön. A további programban felléptek a helyi, a magyarremetei, és a belényesi tánccsoportok.
 
Kaloda–próba
A magyarországi vendégek egy olyan kis jelenetet adtak elő, mely évszázadokkal korábbi néphagyományra épült, és egyebek mellett azt is bemutatta, miként bántak el azokkal, akik megsértették a törvényt, nem tartották be az együttélés szabályait. Egy kalodát is bemutattak, amit akár ki is lehetet próbálni – többen meg is jegyezték, ezt az alkalmatosságot akár ma is használni lehetne, és talán kellene is. Az esti fellépők sorában, a román nyelvű előadók mellett, ott volt Nótár Maryis, aki mulatós zenével örvendeztette meg a hallgatóságot. Halász Ferenchelyi RMDSZ–elnök elmondta: tervezi, ha hosszabb távon is, egy székház építését, mert szerinte a körzet magyarságának „jár ennyi”, illetve az iskola mellett egy korszerű sportpályára is nagy szükség lenne.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!