ERDON Helyi hírek

2010.08.20. 13:15

Ellenőrzéseket tart a Prefektúra

<p>Nagyvárad - Pénteken sajtótájékoztatót tartott Gavrilă Ghilea prefektus. Bejelentette: az elmúlt hetekben ellenőrizték a betegnyugdíjasok és szociális segélyből élők helyzetét, a jövő héten a tanintézetek következnek.</p>

Pénteki sajtótájékoztatóján Gavrilă Ghilea kormánybiztos bejelentette: annak érdekében, hogy megelőzzék a tavaly szeptemberben tapasztalt hiányosságokat, a Prefektúra, a Tanfelügyelőség és a Közegészségügyi Igazgatóság emberei alkotta közös csoportok ellenőrizni fogják, hogy az iskolák felkészültek-e a közelgő tanévkezdésre. Négy ilyen csapat alakul, melynek tagjai augusztus 23-tól kezdve Margitta és Érmihályfalva, Belényes és Vaskohsziklás, Nagyszalonta és Tenke, valamint Élesd környékét veszik célba. A héten ugyanakkor a prefektus megbeszélésére hívta az ortodox püspökség és a köröskisjenői önkormányzat képviselőit, ugyanis a köröskisújfalui iskolaépületet visszakapta a görögkeleti egyház, s 2006-ra visszamenőleg kéri a bérleti díj kifizetését. Gavrilă Ghilea megnyugtatja a helybélieket, hogy az új ingatlan felépültéig is működni fog a tanintézet, függetlenül attól, hogy miként alakul ez az ügy.
 
Rokkantnyugdíjak
 
Az elmúlt három hónapban a Prefektúra és a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár munkatársai otthonukban keresték fel a betegnyugdíjasokat, ugyanis az a gyanú merült fel, hogy többen közülük egészségesek és külföldön dolgoznak. 10.044 dossziét ellenőriztek, és 731 személyt arról értesítettek, hogy jelenjenek meg a szakbizottság előtt. A felülvizsgálatok után 24 rokkantnyugdíjast munkaképesnek nyilvánítottak, 27 esetben pedig azért függesztették fel a nyugdíjfolyosítást, mert az illetők nem jelentek meg a testület előtt. 2010 folyamán egyébként eddig több mint 25.400 ügycsomót vettek górcső alá és 183 személy veszítette el a rokkantnyugdíját.
A Munkafelügyelettel közösen a kormánybiztosi hivatal azt is kontrollálta a százegy Bihar megyei önkormányzatnál, hogy rendben vannak-e a garantált minimáljövedelemre vonatkozó dossziék. A 7.244 dokumentáció közül 5.900-at ellenőriztek. Felfüggesztettek, vagy megszüntettek 1.359 segélyfolyósítást, a szociális ankét hiánya vagy amiatt, hogy hiányoztak azon munkaügyi igazolványok, melyek bizonyították volna, hogy a kedvezményezettek keresnek maguknak állást, és nem utasítottak vissza indokolatlanul munkahelyet. A legtöbb probléma Mezőszakadát, Alsólugas, Kisősi, Várasfenes, Biharrósa, Vízesgyán, Pusztahollód, Bihardobrosd, Érsemjén, Tasnádbajom, és Csernóháza településeken volt. Az intézkedéssel eddig 71.565 lejt takarítottak meg az államnak, azonban az összeg várhatóan emelkedni fog, mivel folytatódnak az ellenőrzések.
A prefektus ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot annak kapcsán, hogy a váradi önkormányzat által, a Körös-part rendezéséről szervezett csütörtöki sajtótájékoztatóan nem hangzott el, hogy a beruházásra szánt 3 millió lej a kormánytól származik. Meglátásában ugyanis a vízügyi igazgatóságnak nem lenne pénze erre.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!