ERDON Helyi hírek

2010.08.03. 09:41

Egy lélek töredékei

<p>Nagyvárad - Hétfőn délután öt órától a craiovai Emil Pascalau festőművész munkáiból nyílt kiállítás a nagyváradi Vizuális Művészetek Galériájában.</p>

A Képzőművészek Szövetsége nagyváradi kirendeltségének szervezésében létrejött tárlat megnyitóján jelen volt maga a művész, Emil Pascalau is, aki  elmondta: nagyon örül annak, hogy Nagyváradon állíthat ki, saját munkáiról szólva pedig elárulta, hogy azok lelkének különböző régióiból hoznak felszínre egy-egy töredéket, ezért is adta a kiállításnak a Fragmentarium nevet.

A galériában látható festményeket és installációkat Vioara Bara nagyváradi képzőművész méltatta a tárlatnyitón, kiemelve azt, hogy a képek zöme bibliai témát dolgoz fel, de néhány mitológiai inspirációjú kompozíció is látható a válogatásban. A méltató aláhúzta azt, hogy Pascalau egyik kedvelt műfaja a portré, ezen a tárlaton pedig különösen az öreg emberekről készített arcképek dominálnak. Ezek a festmények az akadémiai stílus mesteri alkalmazásásáról tanúskodnak, ami nem jeleni azt, hogy Pascalau alkotásaiban nem mutakoznak meg a modernista tendenciák. Ez utóbbi látásmód főként a fa installációkra festett képeken érzékelhető.

A hivatalos tárlatnyitó után a megjelent érdeklődők körbejárták a kiállítást, és egymással, valamint a megjelent művészekkel beszélgetve értékelték a látottakat. A 18 munkából álló tárlat augusztus 13-ig látogatható hétköznapokon 10-18 órák között. A belépés díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!