ERDON Helyi hírek

2010.08.04. 13:09

Bibliahét Nagyvárad-Őssiben

<p>Nagyvárad - A Nagyvárad-Őssi Református Egyházközség és az Árva Bethlen Kata Nőszövetség augusztus 3-8 között rendezi meg gyermekeknek az idei vakációs bibliahetet.</p>

Változatos és szemléletes programokkal várják ezen a héten az őssi református templomban megszervezett vakációs bibliahétre a gyerekeket. Geréb Miklós az őssi egyházközség segédlelkésze a rendezvény kapcsán lapunknak elmondta, hogy a vakációs bibliaheteket húsz évvel ezelőtt, váradi viszonylatban elsőként kezdte el szervezni a Nagyvárad-ősi református egyházközség. Az első években csak ebben a gyülekezetben került megrendezésre a bibliahét, de mára már nemcsak a városban, hanem az egész országban elterjedt. „A vakációs bibliaheteket elsősorban a kisebb korosztály, óvodások és elemi iskolások számára találták ki, de tekintettel arra, hogy ebben a városrészben kevesebben vannak a fiatalok, ezért mi lazábban kezeljük a korhatárokat, így vannak itt egészen kis gyermekek, és vannak kamaszok is. Két csoportban dolgozunk: Románszky Rozália, Péter Emília pedagógusok és Gergely Natália vallástanárnő segítségével foglalkoznak azokkal, akik ezután lesznek ötödikesek, és külön csoportban dolgozunk azokkal a gyerekekkel, akik már voltak ötödikesek. Minden nap áhitattal kezdődik a tevékenység, utána csoportokrba szerveződünk, és elemezzük a különböző bibliai történetet. Ezután énektanulással, kifestők elkészítésével, töltjük el az időt” - ismertette a részleteket a segédlelkész.

 
Egykori és mai bibliahetesek
 
Geréb Miklóstól megtudtuk azt, hogy az idei bibliahét témája az ünnep. „A páska a sátoros ünnep ószövetségi hagyományán keresztül és a kánai menyegző és a király fiának a menyegzői példázatán át jutunk közelebb ennek a fogalomnak a megismeréséhez” - fogalmazott a segédlelkész. Kedden, mivel akkor jobb idő volt, 52 gyerek ment el a templomba a város több gyülekezetéből, és mint Geréb Miklós elárulta, nemcsak református, de római katolikus, ortodox és baptista gyerekek is résztvettek a tevékenyséeken.  „A keddi nap fő érdekessége volt, hogy mi is készítettünk kovásztalan kenyeret,  gyerekek  megkóstolhatták azt, sőt, a bátrabbak a kenyértészta dagasztást is kipróbálhatták. Mára (szerdára - szerk. megj.) sátorépítést terveztünk, de az időjárás miatt ezt el kellett halasztani” - árulta el a segédlelkész. A gyerekek azonban így sem unatkoztak, hiszen a velük foglalkozó felnőttek árnyjátékot mutattunk be nekik. Ugyancsak tegnap, de már a délután folyamán ismét a Nagyvárad-Őssi gyülekezetbe hívták azokat, akik húsz évvel ezelőtt, vagy a kilencvnes évek elején gyerekként résztvevői voltak a vakációs bibliaheteknek. A délutáni rendezvényen Csűry István püspök tartott áhitatot, majd kötetlen beszélgetés keretében elevenítették fel az egykori bibliahetek hangulatát és az elmúlt húsz év történéseit.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!