ERDON Helyi hírek

2010.08.23. 09:55

Aratóünnep és német tánccsoportok felvonulása

<p>A Szatmárnémeti „Gemeinsam" Német Ifjúsági Szervezet augusztus 21-én tizennegyedik alkalommal szervezte meg a megyeközpontban a német tánccsoportok találkozóját és az aratóünnepet.</p>

A Szatmárnémeti „Gemeinsam" Német Ifjúsági Szervezet immár tizennegyedik alkalommal szervezte meg a megyeközpontban a német tánccsoportok találkozóját és az aratóünnepet, tudtuk meg Rist Gabriellától, a szervezet elnökétől. A német tánccsoportok találkozójára már a pénteki napon megérkeztek a meghívottak, és megkezdődött az ismerkedés. Szombat délelőtt közös táncházat szerveztek a német tánccsoportok tagjainak részvételével, ahol egymástól tanultak sváb táncokat a Hercegkútról (Magyarország), Orsováról, Nagyváradról, Felsővisóról, Tasnádról, Kálmándról, Erdődről érkezett tánccsoportok, ahol természetesen a házigazda "Gemeinsam" és "Gute Laune" csoportok is részt vettek. A táncház során a tánc volt a közös nyelv, az oktatás német, román és magyar nyelven folyt. A táncházat követően került sor a hagyományos felvonulásra Szatmárnémeti utcáin az aratóünnep alkalmából. Kora délután a megyeközpont régi és újközpontjában vonultak fel a néptánccsoportok, az egyesített csanálosi, mezőfényi és csomaközi rézfúvószenekar kíséretében. A központi parkban, a Vasile Lucaciu szobor előtt rövid táncbemutatót tartottak, melynek a gyerekek örvendtek igazán. A felvonulás és a táncbemutató elvarázsolt mindenkit, aki akarva vagy akaratlanul részese lett ennek a szép sváb szokásnak, és a beszélgetések hallatán kiderült, hogy szükség van az ehhez hasonló rendezvényekre, hogy ne feledjük el származásunkat, múltúnkat és szokásainkat. Többen is megjegyezték, hogy a román és a magyar hagyományőrzők is tanulhatnának a sváboktól, mert nekik is lenne amit megmutassanak. A Sváb házba visszatérve minden néptánccsoport bemutatott egy táncot, majd részt vettek a Dinu Lipatti Filharmóniában megszervezett jazz és pop koncerten, melyen Christil Ungur - Topescu, Marius Pop és a németországi Ricky Dandel művészek léptek fel. Az estet hagyományos sváb bál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!