ERDON Helyi hírek

2010.08.04. 10:53

A pénzhiány hátráltatja a beruházást

<p>Bihar megye - Az érmihályfalvi ivóvíz minőségére az van negatív hatással, hogy nem készült még el a vízkezelő állomás, nyilatkozta lapunknak Ádám Sándor, a Polgármesteri Hivatal beruházást irányító szakembere.</p>

Az eredeti tervek szerint az érmihályfalvi ivóvíz– és csatornahálózat, illetve az ivóvíztisztító és szennyvíztisztító kiépítéséről szóló, összesen 69,7 millió lej összértékű beruházást ennek az évnek a végére kellett volna befejezni. A kialakult pénzügyi helyzet miatt ennek a projektnek a kifutási idejét is meghosszabbította a minisztérium 2013–ig, az eredeti négyről hét évre nyújtva. Ami az ivóvízhálózatot illeti, a 65 kilométernyiből 56 kilométer készen van, a város 3365 háztartásából mintegy 3100–nál van kész a mérőpont (akna vízórával), de csak 1700 a szerződéssel rendelkező fogyasztók száma, tudtuk meg Ádám Sándortól. A kanalizálás elkészült 18 kilométerére 1200 háztartás van csatlakoztatva, de ezek közül egyik sem „él”, mivel a hálózat még részben sem működőképes. (Más kérdés, hogy vannak lakosok, akik ennek tudatában is, az éj leple alatt „beleürítik” felhalmozódó szennyvizüket a vezetékekbe, ahonnan aztán az építőknek kell kiszívattyúzni, és elszállítani...)

Öt méteres mélységben

Az eddigi munkák során a kivitelezők felé 2 millió lejnyi adósság halmozódott fel az állam részéről, és 3 millió az önrész oldaláról. Az idénre – tekintve a leszerződött munkákat – 18 millió lejt igényeltek, de csak 4.5 milliót kaptak, amiből 4.08 milliót küldött is a szakminisztérium, de ez még a mostani, csökkentett munkaütem mellett is kevés. A csatornázási munkák most a Wesselényi utcában zajlanak, ahol néhol 5 méter mélységben zajlik a vezetékek fektetése. Nehézséget okoz a talajvíz, amiből 800 litert szivattyúznak ki percenként, a kivitelezőnek havi 800 ezer és 1 millió forint közötti villanyszámlát „termelve” (a magyarországi cég forintban számolja költségeit). A szennyvíztisztítónál – melynek a betonozása megkezdéséről annak idején beszámoltunk – a központi rész munkálatai zajlanak.

Még kérhetik a mérőpontot

Az ivóvízkezelő központ építése április 15–én kellett volna megkezdődjön – a pénzhiány miatt ez is késik. E központ hiánya okozza nagyrészt az ivóvíz minőségére érkező panaszokat, fejtette ki Ádám Sándor, hozzátéve, hogy a Közegészségügyi Hatóság legkevesebb havonta egyszer végez ellenőrzést, melynek során próbát vesznek kötelezően a Vízmű „kijáratánál”, illetve a hálózat több pontján, szúrópróba–szerűen. Eddig mindig megfelelő volt a minőség mind kémiai, mind biológiai szempontból, szögezte le a szakember, aki szerint a panaszokat az alacsony fogyasztás miatti úgynevezett „pangó vizek” okozzák. Egy felhívással is fordul a lakosság felé: a mérőaknák telepítését – mely most nem kerül pénzbe a lakosoknak – szeptember végéig befejezik, ezért azok, akik korábban nem igényelték, vagy azóta változás állt be a tulajdonviszonyokban, és szeretnék bevezetteni a vizet, jelezzék szándékukat addig a 0259/35–57–82–es telefonszámon 8 és 13 óra között. Aki később gondolja meg magát, annak a késlekedés már 400–500 lejnyi költséget fog jelenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!