ERDON Helyi hírek

2010.07.09. 12:06

Tudnivalók szociális– és ANL–lakásokról

<p>Bihar megye - Nem csak Érmihályfalván érvényes, ami a szociális lakásokkal kapcsolatban elhangzott az egyik tanácsülésen. Ugyanakkor olyan határozatokat is hoztak, amiket mások is megfontolhatnak.</p>

A szociális és úgynevezett ANL–lakások kiutalása, illetve fenntartása körül tapasztalt félreértések, gondok késztették dr.Turucz Mária tanácsost arra, hogy az egyik érmihályfalvi képviselőtestületi ülésen tájékoztatót olvasson fel, illetve pár határozati javaslatot tegyen. Később kérésünkre megismételte a fontosabbakat, mivel nem csak helyben tarthatnak számot érdeklődésre. A szociális lakásoknál fontos tudni, hogy az nem örökölhető. Sokan nem jelentik be a családösszetételi változásokat, gondolván, a jogosultság öröklődik – nem így van. A jogosult elköltözése, elhalálozása után újra kérni kell. Sokaknak az sem világos, mi jelent jövedelmet, ami után megállapítják a jogosultságot. A család tagonkénti jövedelme 10%–kal kell alacsonyabb legyen a minimálbérnél, de ennek kiszámolásába beleszámít nem csak a fizetés vagy a nyugdíj, de a gyerekpénz, az ösztöndíj, a földterületek utáni járandóság is.

A visszautasítás ára

Az is kérdés, ki alkotja ilyen esetben a családot: a szülők és a gyerekek. Már nagyszülők befogadásánál is kérni kell a beszámítást. A szociális lakások elosztásáról tudni kell, hogy az önkormányzat kötelezően lakást kell adjon 3 évig azoknak, akiknek nincs hová menniük valamilyen intézet, vagy éppen büntetésvégrehajtási intézmény elhagyása után. A szociális lakás nem azt jelenti, hogy a lakónak nincs kötelezettsége, a lakbért fizetni kell. Ennek elmaradása 3 egymást követő hónapban, vagy egy éven belül összesen hat hónapban kilakoltatáshoz vezet. Itt említendő meg az első olyan határozat, amit az érmihályfalvi képviselőptestület meghozott: a szerződésszegőt saját hatáskörében kilakoltathatja, ezt nem tiltja törvény. Eddig az volt a gyakorlat, hogy perre kellett menni, amit fellebbezés is követhetett, ennek ideje alatt pedig a lakó nem csak továbbra is a lakásban maradt, de nem is kellett fizessen, ráadásul, ha javára ítéltek, maradt minden a régiben. Az új kitétel természetesen a szerződésekbe is bekerül.

Nem öröklakás

Újabb határozat, hogy aki egy javára történt, ingatlant érintő (pl. lakás vagy házhely kiutalás) döntést visszautasít, annak újabb kérvényét 5 évig nem veszik figyelembe. A helyi ANL–lakásokat érinti, hogy azokba a jogosultaknak a szerződéskötéstől számított 3 hónap alatt be kell költözni, függetlenül attól, hogy fizetik–e vagy nem a bérét. A döntést indokolja, hogy a gyűlés idején 9 olyan család volt, mely nem foglalta el lakását, miközben a várakozók listája igen népes. Az ANL–lakás nem adható lakbérbe, míg az önkormányzat leltárában van, határozták el, és sehol sem örökre szól – ezt sem tudják sokan. Már egy év után megveheti lakója, de legtöbb 5+1 évig maradhat benne, aztán, ha addig sem vette meg, licitre kerül. Ennek oka: a „visszaforgatot” pénzből új lakásokat építenek, vagyis a pénz kerüljön vissza a rendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!