ERDON Helyi hírek

2010.07.08. 08:22

Történelmi kiránduláson vettek részt a batiziak

<p>Szatmár megye - Két napos történelmi kiránduláson vett részt Magyarországon a batizi reformátusok egy csoportja.</p>

A Batizi Református Egyházközség és a Batizi András Kulturális Egyesület közös szervezésében az elmúlt hétvégén két napos történelmi kiránduláson vett részt egy 27 tagú batizi csoport. A kirándulók szombat reggel indultak a mintegy 1100 kilométeres hosszúságú útra. Első állomásuk Görbeháza volt, ahol egy rövid séta erejéig álltak meg. Ellátogattak ahhoz az L alakú házhoz is, amelyet „görbeház”-nak neveznek (innen a település neve). A hagyomány szerint ez a ház egy csárda volt a Hortobágy puszta szélén, ahova egykor nagy előszeretettel jártak mulatozni a pásztorok és a betyárok.

A magyar fővárosban

Szombat délre a csapat autóbusza elérte Budapestet. A magyar fővárosban mindenek előtt a Kossuth-teret és az Országházat látogatták meg a kirándulók, majd a József Attila szoborhoz vonultak. Megcsodálhatták a magyar kultúra fellegvárát, a Magyar Tudományos Akadémia hatalmas épületét is. Ezt követően az Erzsébet hídon át útjuk a Lánchídhoz vezetett, majd bejárták az egész budai várnegyedet. Megtekintették többek között a Budai Várat és elsétáltak a Sándor Palota előtt is, amely a Köztársasági Elnöki Hivatal székhelye. De lenyűgöző látvány volt a Budapesti Történeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, az István torony, a Nemzeti Galéria, a Mátyás templom, a Halászbástya és a Gellért-hegy szemrevételezése is. A hosszú és fáradságos nap végén a batiziak éjszakai szálláshelyükre vonultak a főváros X. kerületében lévő Reménység Szigetére, amely egy – a budapesti Erdélyi Gyülekezet által működtetett – szociális intézmény.

Ópusztaszeri látogatás

Vasárnap reggel egy közös áhítat után a kirándulók csoportja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felé vette útját. Feszty Árpád festőművésznek a honfoglalásról készített panorámaképe minden résztvevőben egyaránt mély nyomot hagyott. A kirándulók – alaposan elfáradva, de lélekben sokkal gazdagabban, mint azelőtt – vasárnap estére érkeztek vissza Batizra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!